Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A szegénységi statisztikán spórol a KSH

2014.10.03. 07:48

Az előzetes tervek szerint szeptemberben jelentek volna meg a magyarországi átfogó szegénységi és kirekesztési statisztikák, de a Központi Statisztikai Hivatal elhalasztotta az elemzés kiadását – írja a Világgazdaság. Az adatok elméletileg rendelkezésre állnak – hiszen az Eurostat már előzetesen közölte, hogy 3,3 millióan élnek szegénységben és társadalmi kirekesztésben Magyarországon –, mégis várni kell arra, hogy átfogó képet kapjunk a helyzetről.

A Világgazdaság úgy tudja, a KSH túlságosan szegény ahhoz, hogy megjelentesse a szegénységi tanulmányt, vagyis hivatalosan „emberierőforrás-hatékonyság és költségtakarékosság” miatt nem adta ki egyelőre a statisztikai hivatal a „laekeni indikátorok” című elemzését. Több elemzés helyett várhatóan novemberben adja ki átfogó értékelését a hivatal többek közt a szegénységről, a fogyasztásról és az életszínvonalról.

Az Eurostat előzetes adatai szerint egy év alatt, 2013-ra 100 ezerrel nőtt a szegénységben és kirekesztésben élők száma, és a magyarok harmadának havi 65 ezer forintja sincs. A világgazdasági válság kitörése óta, vagyis az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt a szegénység Magyarországon. A válság kitörésekor még „csak” 2,8 millióan éltek szegénységben. A legtöbb régiós országban csökkent vagy stagnált a szegények száma az elmúlt években. Magyarországon az emberek 33, Lengyelországban 26, Csehországban pedig 14,6 százaléka számít szegénynek. Szlovákiában is 20 százalék alatt van az arányuk.