Ezt jól megszívhatja a magyar gazdaság is

2014.10.06. 10:55

A német feldolgozóipari vállalatoknak a 2008-as válság óta nem volt annyira kevés megrendelése, mint augusztusban, amikor az előző havihoz képest 5,7 százalékkal estek a megrendelések, csaknem kétszer annyival, amennyire a piaci szereplők számítottak - írja a Guardian.

Németország Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere, különösen fontos számunkra a német ipar. Ezért ha ott gyengül a feldolgozóipar, az nagyon negatívan érintheti a magyar gazdaságot is.

Júliushoz képest 8,4 százalékkal csökkentek a tengerentúli megrendelések, ami azt jelenti, hogy nem csak az eurózóna gyengélkedése felel a rossz adatért. A külföldi tényezőkön viszont a német gazdaság is visszahúzza az ipart, hiszen az országon belüli megrendelések is két százalékkal csökkentek.

Elemzők szerint a visszaesés mögött geopolitikai okokat látnak: a koppenhágai Nordea Markets elemzője szerint az orosz válság mellett Kína és Franciaország is okozhatta a rossz adatot, az ING közgazdásza szerint viszont nem csak Putyinról van szó, hiszen az eurózóna gyengélkedése is erősen közrejátszott a visszaesésben.