Még hogy Franciaország piacellenes? Kikérték maguknak a brit kritikákat

2014.10.06. 21:56

Franciaország - főleg a francia gazdaság - "karikatúraszerű" nagy-britanniai ábrázolását kifogásolta hétfői londoni előadásában a francia miniszterelnök. Manuel Valls a Guildhallban - a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságán - szólalt fel hétfőn este vállalatvezetők és befektetők előtt. Szerinte a brit média "következetesen balosnak és üzletellenesnek" állítja be Franciaországot. A szocialista párti Valls szerint egyes brit lapok gyakran "elfogult, előítéletes, támadó" hangnemben írnak Franciaországról.

Kormánya üzletpárti mivoltát illusztrálandó kijelentette: a legmagasabb jövedelmekre kirótt 75 százalékos adókulcsot jövőre eltörlik, és hamarosan engedélyezik az üzletek és a múzeumok vasárnapi nyitva tartását. Valls kitért a John Lewis brit luxusáruház-hálózat vezérigazgatója, Andy Street rendkívüli vihart kavaró minapi kijelentéseire.

Street egy magánbeszélgetésen - amelyet a The Times szellőztetett meg - azt mondta, hogy "Franciaországnak befellegzett (...) Franciaország lehangoló és búskomor" hely, ahol "semmi sem működik, és ami még rosszabb: ez nem is érdekel senkit". Hozzátette: a befektetőknek gyorsan távozniuk kell a francia gazdaságból. Street később elnézést kért kijelentéseiért, az ügy azonban diplomáciai súrlódást is okozott, mivel Franciaország londoni nagykövetsége hivatalosan tiltakozott a John Lewis vezetőjének kijelentései ellen.

Manuel Valls miniszterelnök hétfő esti londoni beszédében szintén visszautasította Andy Street szavait, mondván: "ez a brit üzletember" elfelejti, hogy Franciaország a világ ötödik és Európa második legnagyobb gazdasága. Valls a Guildhallban tartott beszéde előtt találkozott David Cameron brit miniszterelnökkel. A Downing Street hivatalos közleménye szerint a találkozón szó esett az Európai Unión belüli munkaerő-áramlásról, és Cameron megerősítette azt a nézetét, hogy a külföldi EU-polgárok szabad munkavállalása nem tekinthető feltétel nélküli jognak.