Visszatérnek a letiltott játékoldalak

2014.10.07. 07:47

A nyár közepe óta már 23 engedély nélküli szerencsejáték-szervezéssel foglalkozó honlap ideiglenes blokkolásáról döntött a NAV, de összesen már 50 online fogadóiroda hozzáférhetetlenné tételét rendelték el - írta keddi számában a Világgazdaság.

Eddig simán pörgött a blokkolási gőzhenger, de a külföldi engedéllyel rendelkező online szerencsecégek pert indítottak Magyarország ellen. Emiatt pedig például az elsők között letiltott két honlap újra elérhető lett.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatáskörébe tartozó perek miatt az online fogadási oldalak megadóztatása garantáltan késik. A többször módosított törvény pillanatnyi verziója szerint ugyanis a legális távszerencsejáték szervezéshez évente mintegy 100 millió forint lenne a koncessziós díj, 15 százalék a játékadó és 2,5 százalék a felügyeleti díj. Kérdés, hogy a blokkolt, majd újra elérhetővé vált oldalak tulajdonosai közül hányan fogadják el ezeket a szabályokat. Egy másik törvényes út szerint pedig az élő kaszinókhoz hasonlóan, "megbízhatósági alapon" is engedélyhez juthatnak majd a szerencsések.

„A magyar piac nagyon kicsi a nemzetközi cégnek, ezért szerintem nem fogják elfogadni, hogy adózzanak, ezért inkább lemondanak a magyar játékosokról” – mondta a lapnak a Magyar Pókerszövetség vezetője arról, hogy az állam letiltatta a több mint 200 ezer magyar játékossal bíró nagyobbnak számító Pokerstars oldalt is. A Szerencsejáték Zrt. pedig azon kesergett a lapnak, hogy ezek az oldalak más országokba bejelentve kevesebbet adóznak mint a magyar állami monopólium.