Lukács
1 °C
14 °C

Nobelt ért a nagy cégek megszelídítése

2014.10.13. 14:21 Módosítva: 2014.10.13. 16:14

Az idei közgazdasági Nobel-díjat Jean Tirole francia közgazdász nyerte el a piaci erők elemzéséért. Tirole "rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik" - olvasható a Svéd Királyi Akadémia hétfői döntésének indoklásában.

Eszerint Tirole munkássága központi politikai kérdések megoldását segíti, egyebek között azt, hogyan kezeljék a kormányok a vállalategyesüléseket, a kartelleket, és hogyan szabályozzák a monopóliumokat.

A piaci szabályozást az egyes ágazatok sajátosságaihoz kell igazítani, és nem pedig általános szabályokat bevezetni, például árplafont megállapítani, ami többet árt, mint használ - emelte ki Tirole eredményeiből a svéd akadémia.

"Az idei közgazdaságtudományi díj a nagy cégek megszelídítéséről szól" - mondta a hétfői sajtótájékoztatón a svéd akadémia állandó titkára, Staffan Normark.

Az 1953-ban született Jean Tirole a toulouse-i Ipargazdasági Intézet (IDEI) Jean-Jacques Laffont Alapítványának elnöke, és alapító tagja a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézetének (IAST).

A díj összege idén 8 millió svéd korona (268 millió forint).

Öt évig titok, ki veszített 

Eltérően a többi - orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és béke -Nobel-díjtól, amelyeket AlfredNobel(1833-1896) vegyész és üzletember, a dinamit feltalálójának végakarata alapján hoztak létre és először 1901-ben osztottak ki, a közgazdaságiNobel-díjat - egészen pontosan: a Svéd Királyi Bank AlfredNobelKözgazdaságtudományi Emlékdíját - a svéd központi bank alapította fennállásának 300-ik évfordulója alkalmából 1968-ban, és a díjat először 1969-ben ítélték oda.

A közgazdasági díjazottat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia választja ki. A lemaradt jelöltek és jelölőik nevét ötven évig titokban kell tartani.

 Bod: Még a magyar privatizációval is foglalkozott

Jean Tirole személyében ismét egy elismert és széles körben tisztelt közgazdász kapta a közgazdasági Nobel-díjat - mondta Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető professzora, korábbi jegybankelnök az MTI-nek.

Szerinte Jean Tirole a szervezetelmélet és a szabályozáselmélet terén fejtett ki komoly munkásságot, és elismerése illeszkedik abba a vonulatba, amelyet George Stigler (1982) vagy John Harsanyi (1994), majd később Auman és Schelling (2005) díjazása jelez.

A játékelmélet, a szervezetelmélet, a piaci zavarok és hiányosságok vizsgálata, és az ezekre adandó szabályozási teendők mutatják ugyanis évtizedek óta a modern közgazdaságtan egyik erős szellemi irányzatát.

Jean Tirole kiemelkedő elméleti munkásságán túl talán a döntéshozók a piacgazdaság zavaraira irányuló kutatások fontosságát is el kívánták ismerni, hiszen a szabályozási feladatok és teendők a korábbinál sokkal fontosabbak lettek a 2007 utáni pénzügyi zavarok ismeretében. Jean Tirole korábban foglalkozott magyar vonatkozású témákkal is, például a privatizációval még 1990-1991-ben - jegyezte meg Bod Péter Ákos.