Három éve nem láttak ekkora buktát

2014.10.15. 21:15

Az amerikai részvénypiacokon három éve nem volt már egy nap alatt ekkora bukta. Az USA 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát jelző Dow Jones és az USA 500 legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú vállalatának tőzsdei állapotát jelző S&P 500 indexek 2,3 százalékot zuhantak, míg a New York-i tőzsdére bejegyzett vállalatok állapotát mutató Nasdaq 1,96 százalékot csökkent – írja a Portfolio.

A Dow Jones például így nézett ki ma (a Portfolio grafikonján az esést pirossal, a javulást zölddel jelölik):

De mégis mi okozta a nagy felfordulást?

Az esést az gyorsította fel, hogy a szerdai kereskedésben csak úgy bővelkedtek a befektetők az amerikai makrogazdasági adatokban, melyek jókora csalódást okoztak.

  1. A legfontosabb ezek közül, hogy váratlanul visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, 0,3%-kal, ami az első havi alapú csökkenés január óta.
  2. A New York-i Fed index is a várakozásoknál rosszabb képet festett.
  3. Emellett elmaradt a várakozásoktól az USA üzleti készleteinek bővülése is.
  4. Ezeken kívül 2013 augusztusa óta most először váltak olcsóbbá a termelői költségek az USA-ban.

A globális növekedési kilátások romlása miatt adják a nyersanyagokat, zuhan az olaj ára is, viszont emelkedik a menekülő terméknek tartott arany és ezüst árfolyam.

A rossz hangulat egyébként nem ma alakult ki,

már az elmúlt napokban esni kezdtek a főbb tőzsdei indexek. Ebben nagy szerepet játszik például az, hogy

  • a befektetők tartanak az ebola terjedésének gazdasági hatásaitól,
  • pesszimisták a rossz európai és kínai gazdasági adatok miatt,
  • illetve készülnek arra, hogy az amerikai jegybank, a Fed hamarosan abbahagyja a QE-programot, aminek keretében eddig gőzerővel vásárolták az amerikai államkötvényeket és más értékpapírokat, hogy így a biztonságos befektetések hozamát lenyomják, és így a reálgazdaság irányába tereljék a tőkét.
  • de a Fed közelgő kamatdöntésével kapcsolatban is bizonytalanok.

Az OTP érezte meg leginkább a buktát

Ráadásul a görög híreknek - miszerint nem vennének igénybe több IMF-EU-hitelt - sem örültek a befektetők, így a nap második felében jelentős eladói hullám söpört végig a tőzsdéken. A meghatározó nyugat-európai indexek 2-3 százalék körüli mértékben estek 5 óra körül, míg az amerikai társaik valamelyest több mint 1 százalékkal kerültek eddig lejjebb.

A régiós tőzsdéken is rossz volt a hangulat, a budapesti tőzsde indexe, a BUX9,2 milliárd forintos forgalom mellett 1 százalékkal került lejjebb. Itthon az OTP érezte meg leginkább a rossz hangulatot, a bankpapír árfolyama 3 százalékot esett, így újra 4000 forint alatt zárt. A Mol 1,2, a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 2,9 százalékot emelkedett