Ebbe tönkre fog menni az ukrán ipar is

2014.10.16. 15:15

Nemcsak a lakosságnak okoz szenvedést az ukrajnai gáz- és szénhiány, de az ipart is tönkreteszi. Andrij Kobolev, a Naftogaz vezérigazgatója szerint Ukrajnának 20 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztását ahhoz, hogy átvészelje a telet, miután az oroszoktól június 16. óta nem kapnak gázt, és bár folynak a tárgyalások, a helyzet gyors javulására nem számítanak – írja a Napi.hua Kyiv Postra hivatkozva.

A távfűtés gázellátását máris 30, az általános lakossági gázszolgáltatást 10 százalékkal csökkentették.

Idén eddig az első félévben a tavalyhoz képest 5 milliárd köbméterrel sikerült mérsékelni a fogyasztást.

Az ipar szelektíven szenvedi meg a korlátozásokat, a legnagyobb csapást a vegyipar szenvedi el, amely csaknem teljes egészében az Ausztriában letartóztatott Dmitro Firtas, az Egyesült Államokba való kiadatását váró oligarcha tulajdonában van. A kijevi kormány utasítása értelmében a vegyi üzemek tavaszig csak a műszakilag szükséges minimális gázmennyiséget kaphatnak.

A milliárdos holdingja ezért beperelte a kormányt, a döntését törvénytelennek tartja, különös tekintettel arra, hogy a tározókban levő 4 milliárd köbmétert a társaság már kifizette - tavaly az egész évi fogyasztásuk 5 milliárd köbméter volt, vagyis a megvásárolt mennyiséggel nyugodtan kihúzták volna tavaszig.

Az elemzők azonban úgy vélik, a kormány célpontja a takarékosság, és nem egyes oligarchák, annál inkább, mert a két legnagyobb vegyi üzem, a Sztirol és a Szerverdonyeck Azot a belháború dúlta keleti országrészben a harcok miatt már júliusban, illetve májusban leállt.

A vegyipar, amely tavaly 24 milliárd dollárral járult hozzá az ukrán gazdaság 177 milliárd dolláros teljesítményéhez, évi 5 milliárd köbméter gázt fogyaszt, a 10 milliárd dollárt hozó acélgyártás 3 milliárdot. Ez 2011-ben még 5,2 milliárd köbméter volt, a csökkenés az üzemek korszerűsítésének és annak köszönhető, hogy a gázról átálltak a porlasztott széntüzelésre.

Az igazi probléma, hogy míg az elmúlt tíz évben az ipar 40 százalékkal csökkentette gázfogyasztását, az erősen támogatott lakossági fogyasztás változatlan szinten maradt.

Az amerikai energiaügyi minisztérium szakértőinek egy csoportja már Ukrajnában tanulmányozza a helyzetet, hogy segítsen megoldást találni a gáz kiváltására a háztartásokban. Feladatuk nem irigylésre méltó, hiszen a távfűtéses lakásokkal nem sokat kezdhetnek. Máshol ésszerű a szénre való átállás - ahol technikailag megoldható -, hiszen Ukrajna Európa második legnagyobb széntermelője, ezért már évek óta folyik az erőművek ilyen átállításának programja is.

Azonban mint Jurij Prodan energiaügyi miniszter közölte, az ukrán szénbányák több mint a fele a szakadárok területén van, akik leállították a termelést, és több bányát vízzel árasztottak el. A térség 90 bányájából csak 20 működik a RIA Novosztyi szerint, de a harcok miatt ezek is hosszú szünetekkel. A kormány fennhatósága alatt levő bányák az áramszükségletnek csak 70 százalékát tudják fedezni, ezért az ország - példátlan módon - kénytelen szenet importálni.

Vagyis már nem gázválság, hanem általános energiaválság fenyegeti Ukrajnát.

Annál is inkább, mert a csatákban megsemmisült a keleti országrész infrastruktúrájának mintegy 50 százaléka, így még a kitermelt szén se jut el Nyugatra, mivel lerombolták a vasútvonalakat és felrobbantották a hidakat.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!