Kedves uniós polgártársaink, tűnjetek innen!

2014.10.16. 17:50

További intézkedésekre van szükség az Európai Unión belüli munkaerőmozgás szabályozására – mondta csütörtökön a brit miniszterelnök. David Cameron, aki egy novemberi időközi választás helyszínén, a délkelet-angliai Kentben tett kampánylátogatást, a BBC-nek úgy fogalmazott: tesz „még egy utolsó kísérletet” arra, hogy a jelenleginél megfelelőbb megoldást érjen el Brüsszelnél.

Cameron nem tért ki arra, hogy ha ez az „utolsó kísérlet” nem hozna eredményt, az milyen következményekkel járna. A The Times csütörtökön közölt értesülése szerint azonban London egyik követelése az lesz, hogy ha az uniós társállamokból érkezők száma túllép egy meghatározott szintet, akkor le lehessen állítani a bevándorlást.

A lap forrásai szerint Cameron megígérte a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának, hogy hamarosan „sorsformáló” új bevándorlási politika terveit ismerteti. A The Timesnak nyilatkozó kormányforrások szerint még nincs döntés sem a bejelentés pontos tartalmáról, sem időzítéséről, de szinte biztos, hogy a miniszterelnök még karácsony előtt közzéteszi a kormány elképzeléseit az EU-bevándorlás szigorításáról.

A Konzervatív Párton belül ismét felerősödtek az EU-bevándorlás korlátozását szorgalmazó hangok azután, hogy az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) – amelynek politikai programja Nagy-Britannia kiléptetése az EU-ból és az uniós állampolgárok szabad munkavállalásának megszüntetése – májusban megnyerte a brit európai parlamenti választásokat, nemrégiben, egy időközi választáson pedig megszerezte első képviselői mandátumát a londoni alsóházban.

Boris Johnson, London polgármestere – aki a brit sajtó és a politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint Cameron legesélyesebb utódjelöltje a Konzervatív Párt élén – a BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: el kell érni, hogy a jelenlegi korlátlan munkaerőmozgást feltételekhez kötött rendszer váltsa fel az EU-ban. Olyan pontrendszer-alapú uniós bevándorlási szabályozást tartana megfelelőnek, amilyent Ausztrália is alkalmaz, szakképesítési és egyéb kritériumok alapján elbírálva a letelepedni szándékozók folyamodványait.

Ha ezt nem sikerül Brüsszellel elfogadtatni, akkor Nagy-Britanniának „semmi félnivalója nem lenne” attól, hogy otthagyja az Európai Uniót.