Szijjártó: Majd én helyrehozom a kormány imázsán keletkezett károkat!

2014.10.16. 22:17

A külgazdasági- és külügyminiszter a Financial Times-nak adott interjút, melyben az orosz szankciók miatt panaszkodik, és állítja, hogy félreértésen alapulnak a magyar demokratikus értékeket Orbántól féltő kritikák. 

Szijjártó szokása szerint egy szót sem szólt Putyinról, az ukrajnai áldozatokról, netán a konfliktus lehetséges feloldásáról, kizárólag az Oroszország elleni szankciók miatt sopánkodott:

A szankciók nem hozták el a várt eredményt, a konfliktus egyáltalán nem enyhült; Európa gazdasága viszont szenved tőlük, és Közép-Európa szenved a leginkább.

A KüKüm vezetője erre példaként hozta fel, hogy Magyarország idén elvesztette harmadik legnagyobb partnere felé irányuló export 12 százalékát, ami napi 50 millió forintos kárt jelent.

A neves gazdasági lap újságírója Szijjártó nyilatkozatához hozzá is fűzte, hogy az érzékelteti, az EU tagállamai között nem mindenki egyformán elkötelezett az oroszokkal szembeni kemény fellépés iránt. A lap azt is kiemeli, hogy új törésvonal jelenik meg a szankciók - melyek egyébként nem túl feltűnően, de kezdik szétmarni az orosz gazdaságot - mellett sziklaszilárdan kitartó Lengyelország és a Balti államok, illetve az azt ellenző Csehország-Szlovákia-Magyarország trió között.

A lap röviden vázolja Szijjártó pályafutását is, mely során Orbán „kegyeltjeként” már 35 évesen megkapta a külügyminiszteri tárcát, és ismerteti, milyen úton akarja a kormányzat felpörgetni a gazdaságot:

  • A Keleti Nyitással minél több ázsiai tőkét importálna
  • Reménykedik abban, hogy a devizahitelesek megsegítésével felszabaduló összegek erősítik majd a belső fogyasztást

A Financial Times komoly problémának tartja, hogy a magyar kormányt rengetegen kritizálják a független média és a civil társadalom elleni offenzívája miatt, aminek maga Orbán Viktor adott ideológiai alapot a maga illiberális koncepciójával. A lap által meg nem nevezett kormányzati szereplők persze úgy magyarázták külföldön Orbán szavait, hogy azokat „félreértették”, mivel a miniszterelnök nem általában a liberalizmusra, hanem annak magyarországi változatára értette, amit mondott; és csak a szociálliberális érától akarta magát elhatárolni.

A lap megjegyzi, Szijjártónak személyesen is lesz lehetősége magyarázkodni Washingtonban, ahonnan igen magas szintről, igen éles kritikát kapott a kormány. Szijjártó a demokrácia-deficit vádját igazságtalannak tartja, hiszen

Az ítéletet nem támasztják alá tények, egyszerű túlzásról van szó. Én arra fogom biztatni amerikai tárgyalópartnereimet, hogy kizárólag a tények alapján folytassunk párbeszédet. A kritikák valóban okoztak károkat az imázsunknak. Az én dolgom ilyenkor az, hogy elmagyarázzam, mi is történik valójában, és helyreállítsam a károkat.