Magyar lány lett az ingyenpénzes meló reklámarca

2014.10.17. 11:07

Többek közt egy magyar lány történetével is reklámozza az Európai Bizottság az Első EURES-állásod programot, melyben akár többszázezer forintos támogatást kaphatnak külföldi munkát vállaló európai fiatalok. A lehetőségről az Index írt először, itt írtuk le részletesen a jelentkezési feltételeket.

A filmet a Menjek/Maradjak sorozat készítői forgatták, a program részvevői beszélnek benne éményeiről, külföldi tapasztalatairól.

A programra jelentkezőknek fel kell tölteniük az önéletrajzukat az adatbázisba, és böngészhetik az állások listáját – vagyis jelentkezniük kell a programra (lásd keretes írásunkat). Azokat, akiknek a profilja beleillik valamelyik cég által keresett körbe, meg is keresik, de a legtöbb embernek magának kell kikeresnie az őt érdeklő állásokat az adatbázisból.

Aki megpályázott egy állást, és behívják interjúra, kérhet támogatást az útiköltséghez, távolságtól függően 2-300 eurót. Ha felveszik, a költözéshez is kaphat pénzt, ez megint a célországtól függ, 600 (Bulgária) és 1200 euró (Dánia) között mozognak az összegek, tehát összesen akár 1500 eurót lehet igényelni, ha valaki messziről költözne Skandináviába.

Kulcsár Zita, a program egyik lebonyolítójaként működő GI Group képviselője elmondta: Magyarországról körülbelül 1100 ember jelentkezett az adatbázisukba, ez az összes EU-s jelentkezés 10 százaléka. Az elmúlt hat hónapban összesen 360 fiatalt helyeztek el, köztük nyolc magyart a GI Group, nyolcat más olasz képviseletek. Lehet, hogy más képviseletek is helyeztek el magyar jelentkezőket, erről azonban a GI Group nem tudott adatokat. (A többi képviselet listája itt elérhető.)