Az Emmiben rájöttek, hogy a számítógép jó dolog

2014.10.20. 16:59

A digitális forradalom időszakában diákoknak és tanároknak egyaránt létfontosságú az informatikai eszközök tudatos használata – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hétfőn, a CodeWeek (Európai Programozási Hét) budapesti zárórendezvényén.

Pölöskei Gáborné elmondta: a pedagógusok és tanulók közötti információs szakadék megszüntetéséhez a tanárok nyitottságára és továbbképzésére van szükség, hogy az informatika bekerüljön az iskolai módszertanba, a hétköznapok részévé váljon. Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke kiemelte, hogy az informatikai iparág fenntartásához létfontosságú az IT szakemberek képzése, ennek ellenére azt tapasztalják, hogy a természettudományok egyre népszerűtlenebbek.

Európában a pályakezdők 50-70 százaléka nem tud elhelyezkedni, ezzel szemben 500 ezerre tehető a betöltetlen informatikai állások száma, az IVSZ Magyarországon is évente 10 ezres szakemberhiányt regisztrál – mondta.

Az elnök szerint az Európa 38 országában megrendezett Codeweek remek alkalom arra, hogy megismertesse a programozás kreatív oldalát, eloszlassa az ehhez kötődő előítéleteket, és bebizonyítsa, hogy olykor a játékos oktatás vagy akár egy lelkes mentor meg tudja kedveltetni a gyerekekkel az informatikus szakmát.

Bojár Gábor, a Graphisoft elnök-vezérigazgatója szerint az egyes szakmák iránti érdeklődés hullámzó, ezért olyan példaképre van szükségük a fiataloknak, aki megmutatja, hogy az informatikai iparágban elhelyezkedni jövedelmezőbb, mint gondolták.