Forgalomba állt a MÁV saját gyártású kocsija

2014.10.21. 11:55

Forgalomba állt a MÁV-Start két saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsija, melyek szerdától kezdve az ország több térségében szállítják az utasokat - tájékoztatta a vasúttársaság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közös közleményben az MTI-t kedden.

A tájékoztatás szerint az utasok elsőként a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonalon, aztán a soproni és szombathelyi, később a pécsi, kaposvári és dombóvári, majd a Miskolc, Nyíregyháza IC vonalon találkozhatnak az új kocsikkal. Az IC+ prototípus kocsikat a MÁV-Start Zrt. szolnoki vasútjármű javítási telephelye gyártotta, azok teljes egészében hazai fejlesztésűek.

A járművek légkondicionáltak, elektromos csatlakozókkal és wifivel, kamerákkal, GPS alapú utastájékoztatási rendszerrel is felszereltek. A MÁV-Start IC+ kocsijainak kifejlesztésével hosszú évek után éledt újra Magyarországon a vasúti személyszállító járműgyártás - hangsúlyozza a közlemény. A forgalomba helyezés alkalmából tartott ünnepségen Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a két elkészült IC+ kocsi a magyar vasút reneszánszát jelképezi.

Szerinte a vasúti járműgyártás újjáélesztése Magyarország újraiparosításának egyik motorja lehet. A kocsikkal október 22-től találkozhatnak az utasok, a járművek ekkor kezdik utasforgalmi próbafutásukat. Október utolsó hétvégéjén mindkét jármű forgalomba áll, és - ahogy az ilyenkor előírás - 250 000 kilométeres belföldi utasforgalmi próbaüzemet teljesít. A próbaüzem alatt szerzett tapasztalatokat a várhatóan jövőre induló sorozatgyártás során is felhasználja a vasúttársaság. Az IC+ innovációs fejlesztési projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt, amelyhez 460 millió forint európai uniós támogatási keretösszeget nyert el a vasúttársaság.