Ida
6 °C
9 °C

Kakaó miatt rég izgultak ennyire

2014.10.21. 14:01

A kakaó árának ciklikus változásai komoly veszélyt jelentenek a nyugat-afrikai kisgazdálkodókra, ám az édességipar igyekszik a termelést fenntarthatóbbá tenni, derül ki PwC és a GeoTraceability természeti erőforrás-kutató cég közös elemzéséből. A 2013-as átlagos árfolyamnál 30 százalékkal magasabb szeptemberi kakaóárak előre jelezték, amire a kutatás is felhívja a figyelmet: a kakaóbabtermés bizonytalanságai miatt a piac még inkább hajlamos lehet az instabilitásra.

Félő, hogy az Ebola-járvány Elefántcsontpart és Ghána felé terjedése is hatással lehet az árakra, hiszen az említett két ország felel a világ kakaótermelésének 60 százalékáért. John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza szerint a kakaóárak erős volatilitást mutatnak: kínálati zavarok, így például a fő kakaótermelő trópusi országokban jelentkező időjárási, járványügyi vagy politikai problémák hatására gyakran hirtelen emelkedni kezdenek. Az árfolyamok múltbeli alakulása azonban azt sugallja, hogy amint a kínálati oldal a válságos évek után megerősödik, az árak viszonylag mérsékelt szintre térnek vissza, köszönhetően az olcsó nyugat-afrikai és indonéz munkaerőnek.

A kakaó ára az elkövetkező néhány évben tovább nőhet, mivel az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában folyamatosan nő a csokoládétermékek és a kakaó iránti kereslet, ami miatt a fő termelőknél – Elefántcsontparton és Ghánában – újabb kínálati korlátok alakulnak ki. Ha ezek a magasabb árak új kakaóültetvényekbe történő beruházásokat ösztönöznek, a 2020-as években újabb áresés várható, ahogyan az 1980-as években is történt az 1970-es évek árrobbanását követően.

Mind a politikai döntéshozók, mind az édesipari vállalatok számára kihívás lesz az ilyen hirtelen áringadozások hatásait kiegyenlíteni, ugyanis ezek sokat ártanak a kistermelőknek. A világ kakaótermésének 90 százalékát ugyanis kis családi gazdaságok állítják elő; közel 20 millió kisbirtokos és agrárdolgozó megélhetése függ közvetlenül a kakaótól – derül ki a 2012-es Cocoa Barometer riportból.

A kisgazdaságok feltérképezése és a folyamatos adatgyűjtés segít a termelőknek meghatározni a hozamnöveléshez szükséges teendőket. Matthieu Guemas, a természeti erőforrások – így például a kakaó – feltérképezésére és nyomon követésére használt technikai megoldásokat kínáló GeoTraceability képviselője szerint a fák életkora, a körülöttük hagyott tér mérete, a használt műtrágya és a mezőgazdasági gyakorlatok változásai mind hatással vannak a kakaótermelésre és -kínálatra.

A GeoTraceability a PwC megbízásából eddig 83 000 gazdától és 114 000 hektárnyi termőföldről gyűjtött adatokat Ghána, Nigéria, Ecuador, Peru és Indonézia kakaótermelő vidékein.