Moszkvában meghalt a legnagyobb francia olajcég vezetője

2014.10.21. 07:19

Hétfő éjjel repülőgép-balesetet szenvedett Christophe de Margerie, a Total francia olajkonszern vezérigazgatója - írja a BBC. A szerencsétlenség a moszkvai repülőtéren történt, ahol a magánrepülő felszállás közben egy hókotróval ütközött össze. Az egy szem utason kívül a francia színekben repülő Falcon 50-es gép személyzetének mind a három tagja életét vesztette.

A baleset idején a repülőtéren mért látótávolság hivatalosan 350 méter volt, a hókotró kezelője azonban a vizsgálat szerint részeg volt, így következhetett be a baleset. A francia polgári légiközlekedés-biztonsági iroda (BEA) bejelentette, hogy három munkatársa Moszkvába indult a körülmények vizsgálatára. Ez nemzetközi rutineljárásnak számít, hiszen a francia Dassault cég építette a gépet, és a BEA adta ki a működési engedélyét.

A 63 éves üzletember egész életében a Total-nál dolgozott, és 2007 óta vezette Európa harmadik legnagyobb olajcégét. Kollégái Poirot-szerű arcéke miatt „Nagy Bajusz”-nak becézték. Az ötven országban működő Totalt ő védte meg az iraki „ olajat az élelemért” program során felmerülő korrupciós vádak ellen, de a cég orosz érdekeltségeinek védelmében az ukrán válság ellenére kitartóan kardoskodott az EU-Oroszország energiakapcsolatok fennmaradásáért is. Jelenleg is egy 20 milliárd euró értékű szibériai beruházás tető alá hozásán dolgozott.