Varga: Komolyan vettük a Bunge panaszait

2014.10.22. 13:06

Komoly nyomozás zajlott a Vénusz étolajat gyártó cég bejelentései után a NAV-nál, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter külön sajtótájékoztatón azok után, hogy megírtuk, a kitiltási botrány egyik szála az amerikai Bunge nevű, étolajat gyártó céghez kötődik.

A piacon domináns vállalat már évek óta panaszkodott az adóhatóságnál, hogy lépjenek fel a számukra jelentős károkat okozó áfacsalások ellen, és már 2011-ben konkrét, a nyomozást segítő anyagokat adtak át a NAV-nak. Ahol azonban ezek ellenére sem történt előrelépés az ügyben. Majd ezek után őket is megpróbálták korrumpálni, de sikertelenül.

Varga most a kormányülés szünetében azért állt a nyilvánosság elé, hogy elmondja, a NAV nagyon is komolyan vette a Bunge bejelentéseit, tart a nyomozás, és nem is eredménytelen. Az eljárás bűnszervezetben elkövetett csalás miatt zajlik, Szlovákiából, Ausztriából, Csehországból hoztak be áfacsaló láncolaton keresztül cukrot, olajat és kávét.

Nyolc ember már vizsgálati fogságban van, négyen lakáselhagyási tilalom alatt, négy ember ellen közokirat-hamisítás miatt folyik eljárás. Sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét is, eddig 800 millió forintot foglaltak le, a beazonosított, költségvetést érő kár 2 milliárd forint.

Összesen háromezer vizsgálat folyt és folyik az ügyben, még tart a felderítés, ötven házkutatást is tartottak. Varga arra a kérdésre, hogy a Bunge-t az áfacsalás miat mekkora kár érhette, egyelőre nem tudott válaszolni. A miniszer azt mondta, arra kéri az amerikai nagykövetséget, hogy ha van még információjuk az ügyben, azzal segítsék tovább a NAV munkáját.