Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

12 bank kerülhet bajba

2014.10.23. 21:05

Nagyjából egy tucat euróövezeti hitelintézet bukhatott meg az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bankhatóság (EBA) bankterhelési próbáján (stressztesztjén), amelynek eredményét vasárnap ismertetik, írta az MTI.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap csütörtökön azt írta, hogy nagyjából 12, az EFE spanyol hírügynökség pedig szerdán azt jelentette, hogy legkevesebb 11 bank bukhatott meg az EKB és az EBA vizsgálatában, amelyben az euróövezet 130 vezető bankjának tőkeellátottságát elemezték a 2013. december 30-i állapotok alapján.

A Goldman Sachs nemzetközi pénzügyi-befektetési szolgáltató elemzői körkérdése alapján a vizsgálat várhatóan azt mutatja ki, hogy az euróövezeti bankok összesen 50 milliárd eurós tőkebevonásra kényszerülnek, a Berenberg befektetési bank elemzői szerint viszont a 300 milliárd eurót is elérheti az euróövezeti bankrendszer tőkeszükséglete.

Az EKB november 4-én kezdi meg teljes körű pénzügyi felügyeleti feladatai ellátását, így a teszt egyik fő célja az euróövezeti bankrendszer átvilágítása a munka megkezdése előtt. Az eredményeket csütörtök délutántól ismertetik a bankokkal, amelyeknek 48 óra áll rendelkezésükre, hogy ellenvetést tegyenek a vizsgálat megállapításaival szemben.

Ezért a megbukott bankok száma még változhat a következő napokban, hiszen előfordulhat, hogy pénzintézetek meggyőzik az EKB-t és az EBA-t arról, hogy a tavaly év végi állapotokhoz képest kellő mértékben erősítették tőkehelyzetüket, vagy megváltak kockázatos eszközöktől, aminek következtében megfelelnek a tőkekövetelményeknek - írta a FAZ.

A német lap és a spanyol hírügynökség szerint három olasz bank - Monte dei Paschi, Banca Popolare, Banca Popolare di Milano -, három görög bank - Piraeus, Alpha Bank, Eurobank -, a portugál BCP és az ír Permanent TSB is a bukottak közé tartozhat. Az osztrák Erste Group szerdán cáfolta, hogy nem felelt volna meg a stressz teszt követelményeinek. Az ugyancsak osztrák Volksbanken AG (ÖVAG) már korábban súlyos gondokat jelzett, a társaságot feldarabolják és felszámolják.

A veszélyeztetett helyzetben lévő bankok között tartják számon a gazdasági világválságot a kihasználatlan kapacitások miatt erősen megsínylő tengerhajózási iparág legnagyobb hitelezőit, a német HSH Nordbank és NordLB tartományi bankokat, valamint a Commerzbankot. A Reuters hírügynökség értesülése szerint azonban a HSH kiállta a próbát, a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői pedig úgy vélik, hogy a Commerzbank is megfelel a teszten.  • Vennék
  • Hírek