Kormányrendelettel pörgetnék fel a gáztárolást

2014.11.03. 07:36

A magyar gáztárolókat az utóbbi néhány évben rendesen leapasztották, a kormány azonban az orosz-ukrán helyzettől érzékelhetően megijedt: pénteken külön kormányrendeletet is kiadtak, amely átmenetileg átírja a gáztörvény egyes részeit, hogy segítsék a további betárolást. A megváltozott szabályok december 31-ig lesznek érvényben.

A Világgazdaság szerint a rendelettel könnyebbé válik a versenypiaci gázkereskedőknek, a saját célra gázt importáló felhasználóknak, és adott feltételek mellett a lakosságot ellátó, egyetemes szolgáltatóknak gázt behozniuk, ha a behozni kívánt gázt hazai tárolókban kívánják elhelyezni.

Ha a cégek bejelentik kapacitásigényüket a rendszerüzemeltetőnél egy magyar államhatáron lévő betáplálási pontra, akkor a rendszerüzemeltető köteles számukra kapacitást biztosítani. A szabályozás hasonló elv szerint módosult a tárolás esetében is. A tárolótársaság az év végéig köteles mobil kapacitást biztosítani, ha a cégek jelzik, hogy importgázt kívánnak betárolni.

A módosítással lehetővé válik, hogy az országba folyamatosan annyi földgáz áramoljon be, illetve a tárolókba annyi gáz kerüljön be, amennyi technikailag maximálisan lehetséges.

A Népszabadság hétfőn azt írta, Szeptember 25-e óta, amikor Magyarország saját érdekeire hivatkozva elzárta az Ukrajna nyugati irányú vészellátását lehetővé tevő gázcsapot, napi 10-15 millió köbméterről 20-23 millióra nőtt az MFGT tárolóiba sajtolt mennyiség.

Ezután az MVM érzékeltette: a megnövelt szállítások mögött az állhat, hogy az állami cég az orosz Gazprom számára bérgáztárolást vállalt. Az MFGT tárolóiba sajtolt mennyiség viszont október 22-e óta megint visszaesést mutat: ma már csupán néhány millió köbméter kerül bele naponta. Az elmúlt hónapban betárolt mennyiség messze nem éri el az MVM által bértárolt mennyiségként említett 700 millió köbmétert.

A gázvezetékeket kezelő, Mol-tulajdonú FGSZ honlapja szerint viszont a keleti határon változatlanul a megemelt, napi mintegy 24 millió köbméteres mennyiség érkezik. Mivel ez tehát nem kerül tárolóba, közvetlenül a fogyasztók ellátását szolgálhatja. A tárolókból egyelőre szintén minimális, napi hárommillió köbmétert szabadítanak fel.

A másik, az MFB tulajdonába került szőregi biztonsági-kereskedelmi tárolónál 15-e óta se ki, se be nem megy gáz. Itt a töltöttség a lap számítása szerint 86 százalék. A két, összesen 6,3 milliárd köbméteres tárolórendszer össztöltöttsége számításuk szerint 66 százalék.