Lenullázhatja a segélyeket a Fidesz

2014.11.04. 22:01

Közel öt órán át ülésezett a a Fidesz-KDNP kedden Budapesten, ahol a jövő évi költségvetéssel, a devizahitelek forintosításával, a segélyezési rendszer átalakításával és a 2015-ös adótörvényekkel kapcsolatban is fontos döntések születtek.

Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen megerősítette: a távközlési adó kiterjesztését levették a napirendről, az pedig jogtechnikai kérdés, hogy melyik nap nyújtják majd be a parlamentnek az erre vonatkozó indítványt. A kieső bevételt a 2015-ös költségvetés tartalékaiból pótolnák. A politikus azt is elismerte, hogy az összes érintett szolgáltató tiltakozott a kormánynál a tervezett kiterjesztés ellen, írja az MTI.

2016-ra lehetővé teszik az összes devizahitel forintosítását. A fair bankokról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban a kormányfő elmondta: ez egy bonyolult jogszabály lesz, ami a hitelfelvevőket fogja védeni, és egyensúlyt hoz létre köztük és a bankok között. A beérkező javaslatokat a kormány szerdán tárgyalja meg.

Mi sürgetjük egyébként, jó lenne minél hamarabb túlesni ezen is

– ecsetelte terveit Orbán.

A Fidesz-KDNP egyébként azt javasolja, hogy a fogyasztói kölcsönszerződéseknél a bankok csak háromévente változtathassanak a kamaton, akkor is csak úgy, ha a bank előtte meghatároz egy kamatváltoztatási mutatót, amit a jegybanknak jóvá kell hagynia.

A frakcióülésen téma volt továbbá az oktatás átalakítása is: a kormányfő kulcskérdésnek tekinti ennek ügyét, a következő négy év legfontosabb feladatának pedig a versenyképesség javítását tartja, amit elsősorban az oktatási rendszer javításán keresztül szándékozik elérni.

Tehát oda sok pénzt és sok energiát akarunk majd fordítani a következő időszakban

– magyarázta.

Az oktatást érintő döntések közé tartozik még, hogy jövőre 3 éves kortól kötelező lesz az óvodáztatás, illetve a frakció azt kérte a kormánytól, hogy a szakoktatás részére további forrásokat biztosítsanak. Emellet jövő szeptembertől 10 százalékos pedagógusbér-emelés várható, a rendőrök és katonák pedig már július elsejétől 30 százalékos emelésben részesülnek.

A segélyezést is súlyos döntések érik: négy év leforgása alatt évente negyedével csökkentenék a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat, és helyette az érintetteket a közmunkaprogramba vonnák be. 2016 elejétől a kétgyerekesek után járó adókedvezményt a duplájára emelnék, és már január 1-től folyósítanák az új szociálpolitikai támogatást. A frissen házasodott párok akár 120 ezer forint adókedvezményt is kaphatnak majd.

A tanácskozáson az is felmerült, hogy minél szélesebb körben kössék munkavállaláshoz a családi pótlékot, ám ezen a kormány egyelőre gondolkodik.

Rogán Antal elárulta, sávos módosítást kezdeményeznek, vagyis azt szeretnék, hogy 200 ezer forintig ne változzon a cafeteria adóelőnye. A 200 ezer forint feletti résznél viszont csökkenthető ez az adóelőny, és megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a béren kívüli juttatás 200 ezer forint fölé eső részét csak rekreációs célra, belföldi turizmusra vagy meleg ételre lehessen felhasználni.

Rogán szerint a Déli Áramlat gázvezeték megépítése Magyarországnak fontos érdeke, hiszen az ukrán válság miatt a szomszédos ország vezetékein folyó gáz továbbítása kockázatossá vált.

Orbán azt is elárulta, hogy az amerikai kitiltási botrányról nem volt szó a frakcióülésen. Arra a kérdésre, hogy ő ismeri-e annak a hat embernek a nevét, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból, a miniszterelnök azt válaszolta:

Majd ha megmondják az amerikaiak, akkor szívesen elmondom.  • Hírek
  • Hírek