Jön a lengyel keleti nyitás

2014.11.05. 15:53

A lengyel termékek egyre szűkülő oroszországi forgalmának a kiváltására az ázsiai és balkáni piacok megnyitására törekszik a lengyel gazdasági minisztérium.

"Nem sok remény van oroszországi gazdasági kapcsolataink javulására. Fel kell készülnünk rá, hogy az orosz piac nem hónapokig, hanem még évekig lesz zárva előttünk" - jelentette ki Ilona Antoniszyn-Klik gazdasági miniszterhelyettes sajtókonferencián, hozzátéve, hogy az ukrán piac is kemény, vagy éppenséggel feltörhetetlen diónak bizonyulhat a lengyel vállalatok számára. "Más irányban, távolabbi piacokon kell kereskednünk" - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

A miniszterhelyettes Azerbajdzsánt, Indiát, Indonéziát, Malajziát, Mongóliát, Türkmenisztánt és Vietnamot nevezte meg Lengyelország potenciális exportpiacaiként. A Balkánon Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, illetve Szerbia számíthat a lengyel vállalatok kitüntetett figyelmére.

Az új piacok megnyitásának elősegítése érdekében a gazdasági minisztérium tanulmányutakat, konferenciákat és bemutató körutakat készül szervezni a célországok megismertetésére.

A minisztérium a kiszemelt exportpiacokon elsősorban a lengyel élelmiszeripari vállalatokat kívánja bemutatni, amelyek a leginkább megszenvedték a nyugati gazdasági szankciókra válaszlépésként az élelmiszeripari termékekre elrendelt orosz importtilalmat. Lengyelország 2013-ban 935 ezer tonna élelmiszert exportált Oroszországba 440 millió euró értékben.