Hoppácska, na ki van ott a leggazdagabbak között?

2014.11.05. 07:26

Döbbenetes vagyonosodást mutattak ki a Forbes újságírói egy eddig ismeretlen vállalkozónál, amikor Magyarország leggazdagabb embereit szedték listába.  A gazdasági magazin által felfedezett üzletember alakja és karrierje még úgy is érdekes, hogy csupán a lista 16. helyére került fel. Ide viszont úgy, hogy eddig soha nem szerepelt még listán, a semmiből érkezett, és hirtelen 45,3 milliárd forintnyi vagyont tudott felmutatni.

Az ismeretlen üzletember ráadásul nem fiatal, idén 54 éves. Hogy eddig mit csinált, és miként robbant be kezei közt a gazdasági csoda, azt hamarosan újságírók mellett a siker titkára éhező üzletemberek fogják kutatni.

A Forbes 33-as listájának titkos sztárjáról most annyi tudható biztosan, hogy rövid karrierje ellenére is bámulatosan kiterjedt cégcsoportot igazgat. Övé a Közgép, ami állami beruházásokat bonyolít, vagy az Advenio Zrt. nevű cég , amely a média jelentős szelete felett gyakorol uralmat.

Ismerjék meg az üzletember nevét: Simicska Lajos.

„Nincs titok a módszereinkben” – mondta az Index megkeresésére Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője. A lap újságírói cégnyilvántartási adatokra, ingatlanbecslésekre, tőzsdei adatokra támaszkodva számoltak. Figyelembe vették a cégekből származó osztalékot, amelyből levonták az adott milliárdos becsült rezsijét, az amerikai Forbes módszertanát követve.

Kérdésünkre, hogy ez a bizonyos Simicska nevű vállalkozó hogyan kerülhette el az összes eddigi listakészítő figyelmét, a főszerkesztő nevetve annyit válaszolt:

„Ennek megválaszolását rád bízom.”

A lista amúgy a már ismert szereplőket villantja fel, akik karrierje három csoportba osztható.

  1. Karrierjét a 80-as években kezdte műanyagfröccsöntő gmk-ban/taxisként/butikosként
  2. Karrierjét a rendszerváltáskor kezdte egy állami vállalat vezetőjeként/annak privatizálásával/számítógép- vagy autóbehozatallal
  3. Karrierjét a 90-es években kezdte közgazdászként/külföldről hazatért üzletemberként
  • +1: Pornó. 

Az első 10 leggazdagabb

1. Gattyán György: (44 év) Vagyona: 174,3 milliárd

gattyan6
Fotó: 12ker.ittlakunk.hu

Gattyán György a gazdagok azon ritka csoportjába tartozik, akik kitaláltak valamit, azt sikeresen befuttatták, és ebből pénzt kerestek.

Gattyán a Live Jasmin nevű netes pornóvállalkozással alapozta meg vagyonát. A Docler holding azonban zene, és filmterjesztéssel is foglalkozik. Övé az Il Bacio nevű luxusáruház, ami saját véleményünk szerint azonban nem segíti a profit növekedését.

2. Csányi Sándor : (62 év) 159,5 milliárd

Az OTP-vezér éveken keresztül vezette a leggazdagabb magyar listákat. Vagyona szerényen nőtt az utóbbi időben, de helyzetét nehezíti, hogy a pletykák szerint Orbán Viktor igyekszik háttérbe szorítani a hozzá közel álló üzletembert.

3. Demján Sándor : (71 év) 146,3 milliárd

A Trigránit építőipari vállalat vezetője. A nyolcvanas években az ÁFÉSZ-nál, majd a Skálában kezdte a bizniszt.

4. Széles Gábor : (69 év) 104 milliárd

10277836 636472016469283 9173613673549695657 n
Fotó: Széles Gábor Hivatalos oldala / Facebook

Az Ikarus tulajdonosa mostanában inkább energiacellájáról, és a kormányt alázatosan támogató nyilatkozatairól ismert. A Békemenetek egyik szervezője, aki úgy tartja: Személyes varázsával „300 ezer embert vonzott be” a kormánypárti felvonulásba.

5. Bige László : (56 év) 103,75 milliárd

Az ország legnagyobb műtrágyagyártó cégének, a Nitrogénműveknek a tulajdonosa.

6. Rákosi Tamás (67 év) 78 milliárd forint

Belgiumban nőtt fel, Magyarországon a RaKo óvszerekkel kezdte a bizniszt. Valóságsók producere, fogászatot indított, jelenleg a startupvilágban tevékenykedik.

7. Wáberer György (58 év), 77.2 milliárd

Húsz év alatt építette fel Európa harmadik legnagyobb közúti fuvarozó cégét. Az indításhoz kellett az a Volán Tefu, amelyet társaival 1994-ben privatizált.

8. Kasza Lajos és családja (64 év) 74,7 illiárd

Műanyag-feldolgozás, festék- és akkumulátorgyártás területén ér el üzleti sikereket.

9. Leisztinger Tamás (46 év) 72,5 milliárd

Matematikát és fizikát tanult, de taxizott, és egyetemista korában már mélyen benne volt a kárpótlásijegy-bizniszben. Szerepe volt számos nagy cég (Pick, Hunguest hotels, Ervais szállodalánc) privatizálásában. Vagyonát jelenleg az agráriumban és a szállodaiparban forgatja.

10. Veres Tibor : (52 év) 71 milliárd

Moszkvai egyetemi évek után vagyonát számítógép-alkatrészek kereskedelmével alapozta meg. 1990-ben lett a Wallis tulajdonosa, amely építőipari, autókereskedelmi, ingatlanos tevékenységei mellett néhány évig az Indexet is tulajdonolta.

Bónusz : 16. Simicska Lajos. (54 év) 45,3 milliárd

Hiányoznak a nők

A lista jellegzetességeiről kérdezve Galambos Márton a nők hiányát emelte ki. A főszerkesztő lehangolónak nevezte a helyzetet, ugyanakkor megjegyezte, hogy egyes elemzők szerint a magyar milliárdosok feleségeinek nagyobb a beleszólásuk az üzletbe, mint hasonló helyzetben Amerikában. (Ahol viszont számos nő van önjogán a gazdagok listáján.)

„Mennyire reálisak a vagyonbecslések” – kérdeztük Galambostól, tudván, hogy számos bevett módja van a vagyonok elrejtésének.

A főszerkesztő titokzatosan csak annyit mondott:

„Árulkodó, hogy a cseh milliárdosoknál jóval nagyobb számok szerepelnek."

A lista megállapításait két esettől eltekintve azonban nem vonták kétségbe a szereplők. A szerkesztőség mindenkivel egyeztette az eredményeket, amelyeket a milliárdosok kétharmada elfogadott, harmaduk pedig nem kommentálta a közölteket. Ezek közt volt Simicska Lajos is.