A kormány támogatja a vasárnapi zárva tartást

DVETT20061128131
2014.11.06. 12:29 Módosítva: 2014.11.06. 13:47

A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza – jelentette be a KDNP frakcióvezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet csütörtökön nyújtja be a KDNP – közölte Harrach Péter. A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek. A törvénytervezetben az is benne van, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb boltok csak reggel 6.00-tól 22.00-ig tarthatnak nyitva. 

Kerestük a Tescót, annyit közölt a cég, hogy a törvénytervezet részleteinek értékelését követően alakítják ki az álláspontjukat. 

Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést.

A KDNP nyomatja, Vargának nem tetszett

Az ötletek alapvetően a KDNP-től jönnek, és úgy tudjuk, korábban volt már egy egyeztetési kör, amikor Orbán Viktor nem támogatta a terveket. Később azonban nem fogalmazott egyértelműen elutasítóan például a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Azt mondta, egyeztetni fognak az iparág szereplőivel.

Kedden Varga Mihály azt mondta, meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ötlet „újrafelmelegítése”. Varga szerint amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni.  

Támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozását?

A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami, vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva – mondta Varga.

De milyen ötletek szivárogtak ki eddig?

Többek közt az, amelyik megtiltaná, hogy éjjel-nappal nyitva legyenek a hipermarketek, és a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben kötelező lenne a vasárnapi zárva tartás is. Ezenkívül felvetődött az az egyelőre rettentő homályos terv is, hogy a polgári törvénykönyv módosításával bezáratnák azokat a nagyobb boltokat, amelyek két egymást követő évben veszteségesen működnek.

A javaslat benyújtói állítólag a veszteséges üzletek bezárásával szeretnék meggátolni, hogy a tőkeerős üzletláncok az árakat, akár átmeneti veszteséget is vállalva, mesterségesen alacsonyan tartsák. Ha a második veszteséges üzleti évről szóló beszámoló elfogadása után hatvan napon belül nem indítják meg a végelszámolást, a bíróság kényszertörlést rendel el. 

A bevásárlóközpontoknak nem tetszik

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetség szerint, ha megszavaznák a vasárnapi nyitva tartás korlátozását, az legalább 35 ezer munkavállalót – elbocsátások vagy csökkenő bevételek útján – hátrányosan érintene. Az állami bevételek csökkennének, és amennyiben nem mindenkire vonatkozna, piacidegen diszkriminációt jelentene.

Itt vannak az MBSZ (Magyar Bevásárlóközpontok Szövetség) fő érvei a szabályozás ellen:

  • Azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik.
  • Érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek.
  • Ha a korlátozás nem mindenkire vonatkozik, akkor diszkriminatív, piactorzító, igazságtalan.
  • A vasárnapi zárva tartás tovább növeli a pénteki és különösen a szombati zsúfoltságot
 

A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amely a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 000 alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban dolgozók körében (logisztika, üzemeltetés stb.) minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezer embert hátrányosan érintene.

A gyakorlatban ez elbocsátásokat és bércsökkentést eredményezne. A kifizetett bértömeg csökkenésével pedig az állami és az önkormányzati bevételek is jelentősen visszaesnek.

– érveltek a tervezet ellen.

Nem először kerül elő az ötlet

A KDNP nem először hozza elő a szabad vasárnap ötletét: 2010-ben már tárgyalta a parlament a párt által benyújtott törvénymódosítási tervezetet.

A KDNP-s képviselők akkor azzal érveltek, hogy a rendszeresen vasárnap végzett munka számos esetben tönkreteszi a családi és társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást, a feltöltődést. A vasárnap is munkát végzőknél mérhetően lényegesen rosszabbak az egészségügyi statisztikák, s a vasárnapi munkaszünetnek komoly környezetvédelmi vonatkozása is van. Vasárnaponként a városokból kitisztulhat a szmog, országszerte jelentősen csökkenhet a zajterhelés – érveltek a kereszténydemokraták akkor.

Orbán Viktor akkor úgy nyilatkozott, hogy akkor fogja támogatni a vasárnapi nyitva tartás eltörlését, amikor meg lehet majd élni Magyarországon öt nap munkából, de addig nem.

Akkor nem jött be az embereknek

Több kutatás is készült korábban azzal kapcsolatban, hogy a közvélemény támogatja-e a tervezetet. Egy 2007-es Medián-felmérés szerint a válaszadók 58 százaléka nem tartotta jó ötletnek a kötelező bezárást, és mindössze 37 százalék támogatta.

A TNS Hoffmann 2011-ben végzett országos felmérést, akkor 940 embert kérdeztek meg  a vasárnapi nyitva tartásról. A felmérésből az derült ki, hogy a magyarok 48 százaléka, 1,9 millió család vásárolt vasárnap akkoriban.

A kutatás szerint Budapesten és a megyeszékhelyeken a megkérdezettek fele, a vidéki városokban és a falvakban élőknek pedig negyven százaléka látogatta az üzleteket vasárnap.

A életkor szerinti megoszlást nézve a legnagyobb arányban – 65 százalékuk – a 18–35 év közötti korosztály járt vásárolni vasárnap is, de a 36–55 év közöttiek 54 százaléka szintén járt az üzletekbe ezen a napon.