Aggódik az ipar sorsa miatt? Nincs miért!

2014.11.06. 09:54

Fontos számokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az ipari termelésről. Hogy miért fontosak? Azért, mert amikor augusztusban a győri Audi-gyár visszavett egy kicsit a termelésből, és néhányan elmentek szabira, az egész magyar ipar visszaesett. Azóta az, akinek egy cseppet is számít országunk és iparunk sorsa, minden hónap elején rágja a körmét, izzad, és imákat mormol a vas és acél istenéhez a KSH jelentésére várva, hogy ez még véletlenül se történjen meg még egyszer.

A körömrágóknak jó hír, hogy nem történt meg!

Na, de jöjjenek a számok:

  • 7,6: ennyi százalékkal  haladta meg az ipari termelés szeptemberben az egy évvel korábbit az előzetes adatok szerint.
  • 5,2: ennyi százalékkal nőtt 2013 szeptemberéhez képest az ipar munkanaphatás nélkül.
  • 2,7:  ennyi százalékkal nőtt az ipar szeptemberben augusztushoz képest szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

De mi is történt pontosan augusztusban? Hát az, hogy az ipari termelés 5,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, és csak 0,5 százalékkal, munkanaphatással kiigazítva pedig 2,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest. Ezen kívül egyébként hasít a magyar ipar, az év első kilenc hónapjában a termelés 8,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.