Füllentettek a probiotikus termékeikről

2014.11.06. 14:44

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) céggel kapcsolatban állapította meg, hogy megtévesztő módon reklámozták a probiotikus termékeiket. A jogsértések elkövetéséért összesen kicsit több mint hatmillió forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH megállapította, hogy az Actavis Hungary Gyógyszermarketing és Kereskedelmi Kft. 2011. és 2013. között a Hobiot Stop étrend-kiegészítő terméket reklámozta megtévesztő módon. A vállalkozás továbbá a termék kategóriájára vonatkozóan megtévesztő tájékoztatást nyújtott. A GVH a jogsértő magatartásokat ötmillió forintos bírságot osztott ki.

A Hosptess Kft. 2012. és 2013. között a Sediflore-M étrend-kiegészítő termékre vonatkozóan betegség megelőzésére, gyógyítására, illetve kezelésére vonatkozó tulajdonságokat állított tévesen. A jogsértés elkövetéséért 790.000 forint bírságot rótt ki a GVH.

A BG Distribution Hungary Kft. 2013-ban úgy reklámozta a BioGaia ProTectis Junior gyerekeknek szánt probiotikus készítményt, hogy az megszünteti, kezeli a hasmenést, fájdalomcsökkentő hatással bír. Viszont az egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állítások pedig nem felelnek meg az ágazati reklámozási rendelkezéseknek. Emiatt a GVH 300 ezer forint bírságot szabott ki.