A csehek leállítják a posta privatizációját

2014.11.07. 20:03

Leállítja a százszázalékosan állami kézben lévő Cseh Posta (Ceská posta) részvénytársasággá alakítását a jövő héten a cseh kormány. Ebben állapodott meg Andrej Babis pénzügyminiszter és Martin Elkén, a posta igazgatója - közölte a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) pénteken.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök a televízióban azt nyilatkozta, hogy a kormány most az intézmény, a postai szolgáltatások stabilizálására fog összpontosítani. A postahivatalok hálózatát állítólag nem fogják csökkenteni. A miniszterelnök szerint a posta stabilizációját a postai törvény módosítása is elősegíti, s így a jövőben több pénzhez jut az intézmény.

Részleteket a Cseh Posta jövőjével kapcsolatban nem hoztak nyilvánosságra.

Milan Chovanec belügyminiszter korábban azt közölte, hogy a jelenlegi postai hálózat fenntartása évente mintegy 2,4 milliárd koronába kerül.

A Cseh Postának országszerte mintegy 3300 fiókja van. A posta tavalyi forgalma mintegy 20 milliárd koronát tett ki, az adózott nyereség 300 millió korona.

A postai szolgáltatások forgalmának értéke tavaly Csehországban mintegy 13 milliárd koronára rúgott. A forgalom mintegy 60 százalékát a klasszikus levelek, képeslapok és a két kilogrammnál könnyebb csomagok tették ki. A korábbi tervek szerint a teljes szolgáltatást nyújtó postahivatalok számát a közeljövőben 2100-ra tervezték szűkíteni. A terv ellen az érintett települések több alkalommal is tiltakoztak.

A Cseh Posta (CP) versenytársai tavaly, a csehországi postai szolgáltatások teljes körű liberalizációjának első évében, a levélküldemények két százalékát és a csomagküldés négy százalékát hódították el az állami cégtől - közölte a Cseh Telekommunikációs Hivatal (CTÚ) korábban.