Eladják a világ legrégebbi bankját

2014.11.09. 13:05

Eladják a világ legrégebbi, még ma is működő bankját, az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) pénzintézetet. Az MPS egyike annak a 25 banknak, amely megbukott az Európai Központi Bank (EKB) egy hete vasárnap ismertetett bankterhelési próbáján, a sztresszteszten, írja az MTI.

A legnagyobb gondokat az olasz bankrendszerben tárták fel, a 15 vizsgált hitelintézet közül 9 kényszerül tőkepótlásra, összesen 9,4 milliárd euró értékben. A legtöbb pénzt, 2,11 milliárd eurót a Banca Monte dei Paschi di Siena banknak kell szereznie. Az MPS körüli botrány tavaly januárban robbant ki.

Kiderült, hogy Olaszország legrégibb bankja a 2012. évet 3,7 milliárd euró hiánnyal zárta. Ebben komoly szerepet játszott, hogy egy korábbi, 220 millió eurós veszteség eltüntetésére az MPS 2009-ben titkos szerződést kötött a japán Nomura bankkal. A japán bank uzsorakölcsöne miatt az összeg 2012-ben már csaknem kétmilliárdra dagadt. Az MPS-botrány az Olasz Bankszövetség (ABI) elnökének lemondásához vezetett és tavaly márciusban öngyilkos lett a sienai bank kommunikációs igazgatója.

A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy az MPS az UBS és a Citigroup pénzintézeteket bízta meg az eladással, vagy más bankkal történő egyesülés felkutatásával. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyiért lehetne eladni az olasz bankot, amelynek a részvényára 40 százalékkal esett az év eleje óta, piaci tőkeértéke jelenleg mintegy 3,4 milliárd dollár. A lehetséges vevők között az első helyen az UBI Banca olasz bankot említik, több más európai bank között.

A világ legrégebbi, ma is működő bankját 1472-ben alapították. Sienában a bank a legnagyobb munkaadó és meghatározó szerepet játszik a közelebbi régió működésében is. Az elmúlt években azonban az MPS több ezer alkalmazottját bocsátotta el és bezárta több fiókját is. A pénzintézet Olaszország harmadik legnagyobb bankja, mintegy 3 ezer fiókkal rendelkezik Olaszországban és külföldön, csaknem 33 ezer embert foglalkoztat.