Eldöntötték, milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket

2014.11.09. 15:24
Az euróhiteleket 308,97, a svájci frankhiteleket pedig 256,6 forintos árfolyamon forintosítják, derültki a Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap délutáni közleményéből. A bankok biztosan jól járnak, ugyanis a paici szinten történik meg a forintosítás, kérdés, hogy az adósok mennyire járnak jól.

Befejeződhet a devizahitelek kivezetése - közölte vasárnap délután a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely most újabb részleteket árult el a devizahitelek átváltásáról.

Az NGM megállapodást írt alá a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (deviza alapú és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről. 

Eszerint a számítások alapját a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyama, vagy a 2014. november 7-én, tehát pénteken jegyzett napi MNB-árfolyam adja.

A két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni - közölte az NGM.

Pénteken a jegybank hivatalos devizaárfolyamai a következők voltak:

  • egy eurót 308,97 forintért
  • egy svájci frankot 256,6 forintért
  • száz japán jent 216,3 forintért váltott az MNB.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha valaki például 180 forintos árfolyamon vette fel a évekkel ezelőtt a svájci frankhitelt, most 256,6 forintos árfolyam számolják át neki forintra, és a jövőben ezután kell fizetnie végig a törlesztőrészleteket.

JÓL JÁRNAK EZZEL A DEVIZAHITELESEK?

Az ügyfelek hitelét tehát lényegében a piaci árfolyamon forintosítják, ez mindenképp jó hír a bankoknak, akik tarthattak attól, hogy a piacinál alacsonyabb árfolyamon kell majd átváltaniuk a devizahiteleket.

A forintosítás pontos időpontját és módját még nem közölte a kormány, és az sem derült még ki, hogy egyszerre vagy fokozatosan váltják majd át a hiteleket. 

A megállapodás törvényi átvezetését, parlamenti képviseletét a kormány  a fair bankokról szóló jogszabállyal  együtt külön törvényben  fogja végrehajtani. Az NGM közölte, hogy a forintosítás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges deviza mennyiséget az MNB teljes egészében biztosítja.

Az NGM közölte, hogy a megállapodásban  a felek egyetértettek abban, hogy a lakossági deviza alapú és deviza jelzáloghitelek kivezetése "össztársadalmi érdek". A kormány szerint ezzel a döntéssel az adósok terhei átlagosan 25-30 százalékkal mérséklődnek. 

Ez kell a gazdasági növekedéshez

A devizahitelek kivezetése nélkül nincs gazdasági növekedés - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek, miután megszületett a megállapodás a bankszövetséggel a forintosításról.

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályára kerüljön, banki hitelezésre van szükség, ehhez pedig a hitelintézeteknek is meg kell szabadulniuk a devizahitelek jelentette kockázattól - mondta.

Hozzátette, az elmúlt években úgy nőtt a magyar gazdaság, hogy a bankok ezt a szerepüket nem töltötték be, és nem hitelezték a magyar vállalkozásokat. A kormány szerint a devizahitelek kikerülésével a banki mérlegekből meglesz az esély arra, hogy jövőre már a banki hitelezés is beinduljon és a magyar vállalkozások beruházásait, fejlesztéseit támogassa.

"A megállapodás tartalmazza, hogy milyen törvényjavaslatot terjesztünk be a parlamentnek, rögzítjük azt, hogy ebben a kormány mit vállal, rögzítjük, hogy az átváltásnak hogyan kell megtörténnie" - mondta. Hozzátette, hogy arról is megállapodtak, hogy a forintosítás az euró, svájci frank és japán jenben nyilvántartott, jelzálogalapú hitelekre fog kiterjedni. Szerinte az átlagos devizahiteles mindenképpen jól jár az elszámoltatással és a forintosítással.