130 milliót fizetett volna a Fortress-vezér, ha az MNB leszáll róla

2014.11.11. 11:35
Szép kis summát ígért a Fortress álbrókerbirodalom többmilliárdos csalással gyanúsított vezére egy vállalkozónak, akiről azt hihette, van elég befolyása ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Banknál elsimítsa a cég ellen indított vizsgálatot. Ha ez sikerült volna a „jótevőnek”, akkor marketingtevékenységért kapta volna meg a megbízási díjat, potom 130 millió forintot – derült ki egy birtokunkba került dokumentumból.

Nem mindennapi okiratot hitelesített májusban egy budapesti közjegyző. Az Index birtokába került dokumentum szerint a milliárdos csalással vádolt, kalandos életű Szabó-Forrai Zsolt, a Fortress nevű álbrókercég vezére közjegyző előtt vállalt kötelezettséget arra, hogy „marketingtevékenység címén 130 millió forintot fizet ki egy vállalkozónak, amennyiben a Magyar Nemzeti Bank leszáll a piramisjátékszerűen működő cégeiről.

A jegybank májusban, az okirat elkészítésekor már javában vizsgálta a Fortresst és a hozzá kötődő társaságokat, mivel Szabó-Forraiék – agresszív ügynökhálózatukon keresztül – irreálisan magas hozamokat ígértek rászedhető ügyfeleknek, miközben a pénzt nem fektették semmibe, a hozamokat az új befizetésekből fizették.

szabo

A birtokunkba került okirat szerint Szabó-Forrai azt szerette volna, ha „jótevője” elintézi, hogy az MNB olyan határozatot hozzon legkésőbb június végéig, miszerint a máltai székhelyű Fortress Holdings,  a Fortress Holding Kft., a Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft., valamint a Clear Hands Bt. is tovább folytathatja a tevékenységét, a cégek bankszámláinak zárolását pedig feloldja a hatóság. De az ígéretből nem lett semmi, sőt, a Fortress vesztét éppen az MNB-nek köszönhette, a jegybank ugyanis mindent megtett annak érdekében, hogy az álbrókercég ne folytathassa a tevékenységét. 

A vállalkozó, aki azt ígérte, hogy mindezt elintézi a jegybanknál, nem teljesen ismeretlen a félalvilági körökben. A kilencvenes években Tocsik Márta egyik bizalmasa volt, a kétezres évek elején pedig többrendbeli, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás miatt került be a bűnügyi hírekbe. 

Azt nem tudni, hogy Szabó-Forrai miért hitte el neki, hogy a Fortress ügyében befolyásolni tudja a jegybank vizsgálatát is, de úgy tudjuk, az álbrókercég vezére közvetlenül a letartóztatásakor is hozzá fordult. Rendőrségi forrásaink szerint októberi letartóztatásakor Szabó-Forrai sms-ben kért segítséget a férfitól, hogy tegyen valamit az érdekében. Szabó-Forrai egyébként a környezetében azt híresztelte, hogy befolyásos fideszes kapcsolatai vannak, az ügynökhálózatában is voltak, akik erre tettek utalásokat. 

Forrong a piramis

Úgy tudjuk egyébként, hogy a Fortress-vezér és üzlettársai között mára már megromlott a viszony, az üzletfelek között elszámolási vita van. De az ügynökök is egyre idegesebbek, nekik kell ugyanis tartaniuk a hátukat Szabó-Forrai miatt, miközben senki nem tudja, beleértve a hatóságokat is, hogy hová tűntek az ügyfelektől beszedett milliárdok. Rendőrségi forrásokból ugyanakkor megtudtuk, hogy nemrég lefoglaltak egy széfet, benne némi készpénzzel, valamint Szabó-Forrai autóit is. 

A pénzeik után futó kliensek és ügynökök abban bíznak, hogy ha Szabó-Forrai kijön a rácsok mögül, akkor rendezi a számlákat, erre azonban vajmi kevés az esély. A Fortress-vezér környezetében sokan azt sem tartják kizártnak, hogy a pilótajátékszerűen beszedett pénzek egy részét Szabó-Forrai egyszerűen felélte. De ha nem is élte fel, nem túl valószínű, hogy egy büntetőeljárás kellős közepén próbálna hozzájutni, miközben a nyomozók éppen ennek a pénznek a nyomát keresik.