Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A Közgép már jól járt Azerbajdzsánnal

DSC 5818
2014.11.11. 23:31 Módosítva: 2014.11.11. 23:53

Az azeri-magyar találkozón a felek megállapodtak, hogy több autópályahidat is a Közgép építhet majd - számolt be az MNO.hu. A megállapodást Németh Miklós, a Közgép vezérigazgatója és az Aser Road Service elnökhelyettese írta alá.

„Ezzel nemcsak a mi tudásunkat ismerték el, hanem a magyar mérnöki tudást is. Arra pedig nagyon büszkék vagyunk, hogy az erről szóló megállapodás azután született meg, a szándéknyilatkozatot azután írhattuk alá, hogy a két ország is stratégiai partnerségre lépett egymással” – közölte Puskár Anett, a Közgép Zrt. szóvivője.

A két ország vezetői kedden stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá. Orbán Viktor szerint a legnagyobb feladat, hogy az azeri gáz Magyarországra és így az egész régióba eljusson. 

A kormányfő szerint a feladat nem lesz könnyű, a Nabucco ugyanis elbukott, a déli folyosó megépítésében pedig olyan útvonal kapott lehetőséget, ami elkerüli a régiót. Ezért a miniszterelnök szavai szerint kulcskérdés, hogy szót értsünk a horvátokkal, és a vezetékeinket összekötve Magyarországra azeri gáz érkezhessen.

Gazdasági szempontból különösen értékes országnak nevezte Azerbajdzsánt, mivel hidat képez Európa és Ázsia között.

Ilham Aliyev történelmi jelentőségűnek értékelte a két ország stratégiai együttműködését, amely magasabb szintre emeli a kapcsolatot Azerbajdzsán és Magyarország közt. A jó politikai kapcsolatok nagy lendületet adhatnak a kereskedelmi forgalomnak is. Azerbajdzsán egyébként korábban hasonló egyezményt kötött Franciaországgal és Olaszországgal.

Az RTL Klub híradója arról számolt be, hogy Azerbajdzsán szalonképtelen az ország autoriter és korrupt vezetése miatt.