Manipulálták az árfolyamokat, jön a büntetés

2014.11.12. 08:27

A szerda reggeli bejelentés szerint az amerikai, nagy-britanniai, és svájci felügyeleti hatóságok nagyjából 3,3 milliárd dollár összértékű büntetést szabtak ki öt bankra, mert manipulálták a nemzetközi devizakereskedelmet.

A nagy-britanniai FCA (Financial Conduct Authoritiy) 1,1 milliárd angol fontos, 1,75 milliárd dolláros büntetéssel sújtott öt pénzintézetet. Az összeg megállapítására a bankokkal való tárgyalások után került sor, a pénzintézetek elfogadják a büntetést.

Nagy-Britanniában a svájci UBS 371 millió dollárt fizet, az amerikai Citigroup 358 millió dollárt, a szintén amerikai JPMorgan Chase & Co. 352 millió dollárt. A nagy-britanniai HSBC banknak és a Royal Bank of Scotland csoportnak 343 millió dollár, illetve 344 millió dollár a büntetése.

Az öt említett pénzintézetet az amerikai CFTC (Commodity Futures Trading Commission) is megbírságolta 1,4 milliárd dollárra az Egyesült Államokban. Az UBS-ra még külön bírságot szabott ki a svájci FINMA hatóság, 134 millió svájci frank, azaz megközelítőleg 139 millió dollár értékben.

Nagy-Britanniában már egy éve folyt a vizsgálat, sajtóértesülések szerint a bankok devizakereskedői bizalmas információkat osztottak meg egymással, például, hogy milyen megbízásokat teljesítettek saját ügyfeleiknek.

Az ügy a mostani egyezségekkel még nem zárult le. Bennfentes források szerint a nagy-britanniai Barclays banknak szintén büntetést kellett volna kapni, de az utolsó pillanatban nem sikerült megegyezésre jutni. A Barclays elleni vizsgálat még folytatódik az FCA tájékoztatása szerint.