NGM: Új érvek is felmerültek, miért rossz a zárva tartás

2014.11.12. 14:54

A kormánynak még nincs álláspontja a vasárnapi zárva tartás kérdésében, a legutóbbi kormányülésen még nem született döntés: csütörtökön pedig ismét tárgyalják a javaslatot, mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a Pénzcentrum beszámolója szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) szerdán a szakszervezetekkel és a boltokat üzemeltetőkkel egyeztetett a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén az üzletek nyitva tartásáról szóló törvényjavaslatról. Glattfelder Béla államtitkár az egyeztetés után elmondta, a felszólalók nagy többsége ellene volt a javaslatnak, egyedül a kis boltokat tömörítő Magyar Kereskedelmi Szövetség, a Munkástanácsok és részben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete támogatta a javaslatot.

Egyetértettek abban, hogy több oldalról szükséges megvizsgálni a törvényjavaslatot. Az NGM célkitűzése az, hogy ebben a kérdésben kompromisszumot találjon, amit minden oldal elfogad. Tovább fogják folytatni az egyeztetéseket, ahol az eddig le nem zárt kérdéseket fogják megvitatni – mondta az államtitkár. Az egyeztetések lezárására nincs kitűzve határidő, amíg a törvény parlamenti tárgyalása folyik, folyamatosan egyeztetnének az érdekképviseletekkel.

Az egyeztetésen egyébként új érvek is megfogalmazódtak a kérdésben: az államtitkár szerint különösen fontos a turizmus szempontját is figyelembe venni a szabályozás kialakításánál: fontos, hogy az utazók a Balatonon a nyári hétvégéken is tudjanak vásárolni, de akár egy fesztivál egy kisvárosban is jelentős igényt jelent. Az egyeztetésen felmerült az országhatárokhoz közeli városok boltjainak kérdése is, itt a bevásárlóturisták jelentenek nagy vásárlóerőt hétvégén is.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a találkozó után közölte, rendkívül nagyra értékelik, hogy a kormány tényleg megtartotta az egyeztetést a kereskedelem szakmai szervezeteivel, valamint a szakszervezetekkel az üzletek vasárnapi zárva tartására irányuló, az országgyűléshez benyújtott javaslatról.

A szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy a vásárlók érdekeivel összhangban az üzletek, áruházak maradjanak nyitva vasárnap. A vasárnapi üzletzár esetén a kereskedelemben 15-20 ezer fő, a kapcsolódó területekkel együtt 30 ezer fő elbocsátása lenne várható. Az OKSZ felvetette, hogy a vasárnapi nyitva tartás mellett más szakmai kérdésekben is szükségesnek tartja az egyeztetést a kormánnyal.