Seszták: 70 százaléknyi magyar bank lenne jó

2014.11.13. 10:20

70 százalékos magyar arányt tartana jónak a bankrendszerben a fejlesztési miniszter, az E.On cégeiről pedig tárgyalnak, de azokat nem veszik meg mindenáron. Seszták Miklós fejlesztési miniszter erről a Figyelőnek beszélt.

Sesztáknak nincs sem kapcsolata, sem elsimítanivalója Simicska Lajossal, szerinte a Simicska befolyása alatt lévő média csak azért foglalkozik szívesen az ügyeivel, mert az új kormányban ő az egyedüli olyan, aki közvetlenül a piacról jött, és mint ilyen, „rengeteg aktivitását elő lehetett venni”.

A fejlesztési tárcánál nem tud olyanról, aki érintett lenne a kitiltási botrányban, és a találgatások ellenére ő sincs az Egyesült Államokból kitiltottak listáján. Seszták azt mondta, amikor miniszter lett, szólt Orbánnak, hogy  nem ért  a bankszektorhoz, így elkerült alóla az MFB, a Magyar Posta és a takarékokkal kapcsolatos szabályozás, de az MKB-val is csak addig volt teendője, amíg a megvételéről volt szó, a működtetésében már nem volt szerepe.

Seszták szerint Magyarország szuverenitása szempontjából is fontos,  hogy egy államban a külföldi bankok aránya ne legyen 70-80 százalékos. Ma már ez csak 50 százalék. Ő maga 70 százalékos magyar arányt tart jónak. ( Csütörtökön a 444 arról írt, hogy az állam megveheti a Budapest Bankot is, a bank nem kommentálta az értesülést.)

  A miniszter a Figyelőben beszélt arról is, hogy az E.On-cégek állami megvásárlásáról folynak egyeztetések, de még nem írtak alá semmit, mindenáron pedig nem kell az üzlet.