Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Áfacsalási botrány: van gyanúsítottja a Horváth András feljelentése kapcsán indult eljárásnak

2014.11.14. 10:15

Van gyanúsítottja a Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa feljelentése nyomán hivatali visszaélés gyanújával indított büntetőeljárásnak – erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-nek a Hír TV értesülését.

A Hír TV információi szerint a nyomozás határideje egy hónap múlva lejár, de meghosszabbítható. Az MTI az ORFK-tól mind a Horváth András feljelentése nyomán, mind a NAV által Horváth András ellen tett feljelentése nyomán indult büntetőeljárással kapcsolatban érdeklődött. Az ORFK azonban mindössze annyit közölt, hogy a rendőrség a korábbiakat meghaladóan az adott ügyekben nem ad tájékoztatást.

Horváth András tavaly november elején tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A volt NAV dolgozó feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda december 9-én hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt még ismeretlen tettes ellen rendelte el a nyomozást.

A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen. Ez alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december 11-én nyomozást rendelt el visszaélés személyes adattal és hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az eljárás keretében december 19-én házkutatást tartottak Horváth Andrásnál.

Mint ismert, Vida Ildikó miután hétfőn jogi képviselőjével felkereste az amerikai külképviseletet a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: nem kapott választ a budapesti amerikai nagykövetségen arra, miért tiltották ki az Egyesült Államokból. Ugyanakkor hozzátette: az iratbetekintésen kiderült, hogy az ügy aktájában benne van Horváth Andrásnak, a NAV korábbi munkatársának ügye is.