Magyar csodazongorát fejleszt a volt államtitkár cége állami pénzből

2014.11.14. 17:07

Több tízmillió forintba kerül majd, és nemzetközi hangversenytermekbe szánják azt a csodazongorát, amelyet a Zengafons nevű, 2012-ben alapított magyar magáncég fejleszt állami és MNB-s pénzből.

A Komoróczki István volt NGM-államtitkár vezetése alatt, és részben Járai Zsigmond feleségének, Kis Mariannának a tulajdonában álló cég az Új Széchenyi Terv keretében nyert 126 millió forint uniós pénzt a projektre, a 60 milliós önrészhez pedig a Magyar Nemzeti Banktól kaptak pénzt.

csoda

Úgy tudjuk, a különleges húrokkal felszerelt, különleges dizájnú zongora prototipusa már el is készült, de jelenleg még a hangzását tökéletesítik, a nagyközönség előtt januárban mutatják majd be. A Zengafons a pénzt a „Magyar Zongora” nevű pályázaton nyerte, amelyet azért írtak ki, hogy kifejlesszenek egy olyan hangszert, amely világra szóló újdonság a hangszeriparban, és egyben „újraéleszti a magyar hangszergyártást.

444.hu a Szabadalmi Közlönyben már talált néhány képet is a hangszerről, a zongora feltalálója Üveges Péter, a szellemi tulajdonjog pedig a Zengafonsnál van.  A cég fő tulajdonosa Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész.