Varga szerint az USA kevéssé tolerálja az unortodox külpolitikát

2014.11.16. 00:26

Varga Mihály aHírTV szombat esti P8 című műsorában méltatta a kormány teljesítményét, de azért kitért egy kicsit a kormány kényesebb ügyeire is.

A gazdasági miniszter azt mondta, a magyar GDP harmadik negyedéves adatai alapján az Európai Unióban a növekedés tekintetében második - valójában a harmadik - helyen áll, a magyar gazdaság kezd egyre inkább "válságellenállóvá" válni.

Varga annál is büszkébb a magyar gazdaság dobogós helyére, mivel ebben a negyedévben már érezni lehetett az „orosz-ukrán válság” hatását, a legnagyobb magyar uniós exportpiacokon pedig még mindig stagnálás figyelhető meg.

A miniszter a gazdasági növekedés mellett nagyon fontosnak tartja, hogy míg 2010-ben 3,8 millióan dolgoztak az országban, most 4,2 millióan. Hozzátette, hogy ez nemcsak a közmunkaprogramokkal függ össze, és "nagy baj lenne, ha így lenne".

Varga tulajdonképpen azt is elismerte, hogy a közmunka nem jelent kaput a normális munkaerőpiacra, hiszen

Az elmúlt másfél évben a közfoglalkoztatottak mintegy 8-9 százaléka munkát tudott vállalni a piaci szférában

Ehhez mondjuk hozzátette, hogy az arány egyre nő, és az a cél, hogy 2018 végéig, aki munkát akar magának keresni, az találjon. Ahogy azt alaposan kiveséztük, nagyon úgy tűnik, hogy a közmunka igazi zsákutcát jelent a foglalkoztatottságban, de a 8-9 százalékos arány akkor is megdöbbentő; hiszen a korábbi években rendszeresen 12-13 százalékról volt szó, és Pintér Sándor a téli közmunkaprogramban résztvevőkkel kapcsolatban is 16 százalékos elhelyezkedési arányról beszélt.

Varga a kitiltási ügyről – melyben paradox módon az utolsó nagy lökést pont a HírTV testvére, a Magyar Nemzet adta meg a Vida-interjúval – elismételte azt, amit az utóbbi időben minden kormánytag szájából hallhattunk: ez csak egy „lebegő, megalapozatlan vád”, és emberileg meg tudja érteni Vida Ildikót, aki két hétig nem jelezte neki a kitiltás tényét. A miniszter arra is célozgatott, lehet, hogy az amerikaiaknak nincsenek konkrétumai, ellenben azt leszögezte, az áfacsalások nagy száma nem lehet indok a kitiltásra, mivel Svájcban vagy Németországban sem tudták a hasonló visszaéléseket teljesen visszaszorítani.

Varga Mihály: Csodálkozom

A Déli Áramlat megépítésével kapcsolatban – az amerikaiaknál valószínűleg az orosz vezeték megépítése is kiverhette a biztosítékot – azt mondta, hogy a kormány a „magyar érdekek” képviseletében bizony néha unortodox megoldásokhoz folyamodik:

annyit azért hadd mondjak, hogy kétségkívül nemcsak a gazdaságban alkalmazunk saját megoldásokat, hanem időnként a külpolitikában is, és ezt, úgy tűnik, hogy máshol kevésbé tolerálják.