A kereskedelmi dolgozók szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkát

2014.11.17. 11:25

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést, ezért az érdekképviselet nem ért egyet a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) javaslatával – közölte a szakszervezet hétfőn az MTI-nek eljutatott sajtónyilatkozatában.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára november 14-én a Napi Gazdaságnak elmondta: azt javasolják, hogy a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését kössék önkéntes nyilatkozattételhez, amely nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna.

A KDFSZ szerint ugyanakkor "a munkahelyén megfélemlített munkavállaló" nyilatkozat tételének önkéntessége csak látszat, sokan nem merik őszintén felvállalni a valós szándékukat, mert attól félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket. A szakszervezet szerint az elmúlt évek tapasztalata alapján bebizonyosodott, hogy az új munka törvénykönyvének feltevése, mely szerint a munkáltató és munkavállaló azonos pozícióból tárgyal, illúzió.

A szakszervezet szerint a VOSZ is rámutatott nyilatkozatában arra, hogy

a legtöbb dolgozó csak a bérpótlék miatt vállalja a vasárnapi munkát, azért, mert az alacsony alapbérből nem tud megélni.

Az alacsony bérszint önmagában is kiszolgáltatott helyzetbe hozza a munkavállalókat - hívta fel a figyelmet a KDFSZ, amely szerint a kereskedelmi dolgozóknak magasabb pótlékok helyett, magasabb, a tisztes megélhetést biztosító alapbért kellene kapniuk.  • Tippek
  • Hírek