Kivonul az áramkereskedésből a GDF Suez

2014.11.17. 07:13

A MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. veheti át a francia GDF Suez egyik hazai üzletágát, derül ki a Gazdasági Versenyhivatal honlapjára felkerült fúziós kérelemből, írta a Napi Gazdaság.

A MET a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. villamosenergia-kiskereskedelemmel foglalkozó portfólióját vásárolná meg, így a francia cég megtartaná a társasághoz tartozó gázkereskedelmi tevékenységet. A francia vállalat ezáltal csupán a hazai gázpiacon lenne jelen, hiszen a kiskereskedelem mellett a lakossági gázszolgáltatásban és -elosztásban is tevékenykedik. A GDF Suez idén már megvált a Dunamenti Erőműtől is, a vevő akkor szintén a MET Csoport volt.

A MET Csoport 40 százalékban a Mol Nyrt. tulajdonában van, 50 százalékát a ciprusi székhelyű WISD Holding Ltd, 10 százalékát pedig a svájci bejegyzésű MET ManCo AG birtokolja. A MET leányvállalatai révén 14 nemzetközi gázpiacon folytat kereskedelmi tevékenységet, 2013-ban pedig nyitott az árampiacok felé is.

A MET az egyik főszereplője volt a korábban az Index által megírt zavaros gázbiznisznek, a cég többek közt Garancsi István Videoton-tulajdonoshoz köthető.