Orbán marhatelepet adott át Felcsúton

D KOS20141118005
2014.11.18. 14:02
A magyar nemzetgazdaság egyik húzóágazatának nevezte a mezőgazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Fejér megyében, állattartó telepek átadásán – írja az MTI. A kormányfő először Felcsúton részt vett Flier János vállalkozó marhatelepének avatóján, majd Alcsútdoboz mellett a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének átadásán.

Orbán Viktor mindkét helyszínen arról beszélt, hogy Magyarország mezőgazdasági ország, az agráriumban igenis van jövő, az ágazatnak jelentős szerepe van a növekedésben, ezért a mezőgazdaságban dolgozóknak meg kell adni a tiszteletet.

Felidézte, hogy az elmúlt években körülbelül 350 milliárd forintot költött a magyar állam állattartó telepek létesítésére, korszerűsítésére, ami "hatalmas szám". A kormányfő a mezőgazdaság javát szolgáló kormányzati intézkedések között említette továbbá az új földtörvényt, a földfelhasználók számának megtízszerezését, az új birtokpolitikát, valamint azt is mondta, hogy a következő években 1200 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatás érkezik a magyar mezőgazdaságba.

A külföldi beruházások is fontosak, de

valójában az ember szívéhez legközelebb az áll, amikor kis- és közepes vállalkozások, különösképpen pedig amikor magyar családi vállalkozások sikerét ünnepelhetjük együtt

- fogalmazott a miniszterelnök.

Később a bányavölgyi mangalicatelepen Orbán Viktor arról a célról is beszélt, hogy a magyar sertésállomány - mint száz évvel ezelőtt - ismét 6,5 millióra bővüljön a jelenlegi 3 millió fölötti példányszámról, hogy Magyarországnak ne kelljen sertéshúst importálnia. Egyúttal a mangalicát a magyar állattartás nagy büszkeségének nevezte.

A miniszterelnök beszédében külön gratulált Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármesternek és családjának a telepükhöz.

Mindkét helyszínen jelen volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, több fideszes országgyűlési képviselő, Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Pálffy Károly (Fidesz-KDNP), Bicske polgármestere, az alcsútdobozi rendezvényen pedig ott volt mások mellett Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is.