2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Öt durva drágulás, ami jövőre jöhet

2014.11.19. 12:37 Módosítva: 2014.11.19. 15:04

Az adócsomag elfogadása utána a Pénzcentrum gyűjtötte össze azokat az árváltozásokat, amik a legtöbbünket érintik majd 2015-ben.

  • Áremelés a cigarettánál

Dohányipari szereplők szerint áremelkedéshez vezethet a rendkívüli egészségügyi hozzájárulás, amelynek megfizetésére 2015-ben köteleznék a dohányipari vállalkozásokat, és az új teher a veszteséges cégek veszteségét tovább növeli, a nyereséges cégeknél pedig elviszi az eredményt

Az érintett cégek maguk döntik el, milyen intézkedést tehetnek az új közteher kigazdálkodására, ez jelentheti a cigaretta árának emelését (akár dobozonként 80 forinttal is). A vágott dohány ára is nőni fog. A parlament előtt levő jövedéki adóemelés tervezete még további drágulást hozhat.

  • Sokkal drágább lesz a művirág

Jövőre kiegészül a környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek köre, bizonyos műanyag és vegyipari termékekkel – például a művirággal, levél- és gyümölcsutánzatokkal. 1 kilogramm valósághű, de örök életű növényre 1900 forint termékdíjat vetnek ki.

  • Többet fizethetünk a kozmetikai szerekért

A környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek körébe bekerülnek egyes vegyipari termékek: tisztálkodási, szépségápolási cikkekkel. Így drágábbak lehetnek a szappanok, a krémek, testápolószerek, illatosítók, tusfürdők, borotválkozáshoz szükséges készítmények, mosószerek is.

  • Az alkohol sem lesz olcsóbb

Az alkoholos italok után is népegészségügyi termékadót kell majd fizetni, kivéve a pálinkát és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövényt tartalmazó szeszes italokat.

A legkevesebbet (literenként 20 forintot) az 5 százaléknál kisebb alkoholtartalmú italok után kell majd fizetni, a legtöbbet pedig a 45 százaléknál nagyobb alkoholtartalmúak után (900 forint/liter). Egy üveg égetett szesz akár 700-900 forinttal is többe kerülhet.

  • Élelmiszerek, fogyasztási cikkek is drágulnak

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj több áruházláncot is súlyosan érint: lesznek, akik milliárdokkal fizetnek majd többet, mint idén. Elemzői vélemények – és áruházi nyilatkozatok – szerint a fejlesztések lelassulása, a kiadások csökkentése mellett ezeket a terheket az áruházláncok áremeléssel tudják majd kigazdálkodni. Egyelőre nehéz megbecsülni a mértékét, de úgy tűnik, a nagyobb láncok már bekalkulálták a magasabb élelmiszer- és fogyasztásicikk-árakat 2015-re.