Csak elszúrták a törvényt, igazából nem is akarják felforgatni az italpiacot

2014.11.20. 14:10 Módosítva: 2014.11.20. 14:11

A kormány mégsem teszi tönkre száznál is több kisebb forgalmú ital-nagykereskedő életét. Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke cikkünk megjelenése után elmondta, csak egy hiba miatt fogadták el így a törvényt, valójában nem akarják felforgatni az italpiacot. Úgyhogy majd utólag még módosítják a szabályokat, hogy a kisebb forgalmú kereskedők mégse lehetetlenüljenek el.

Mint arról beszámoltunk, a jövedéki törvény kedden elfogadott módosítása a jövedéki biztosíték összegét a vállalkozások forgalmától függetlenül 150 millió forintban határozta meg, ami megugorhatatlan korlátot állított volna az ital-nagykereskedők többségének.

Készült ugyan egy forgalomfüggő, sávos rendszert bevezető módosító a törvényhez, de az adócsomag zárószavazásakor ezt a parlamenti többség lesöpörte. Most Gulyás azt mondta, ennek csak technikai oka volt, a kormánynak valójában nem célja a kisebb italnagykerek tömeges kiirtása.

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke kérdésünkre elmondta, korábbi beadványukat, amelyik a hibát korrigálta volna, az NGM technikai kifogások miatt nem hagyta jóvá, így arról nem tudtak szavazni.

Ezért most azt csinálják, hogy a költségvetést megalapozó törvény részeként hozzák vissza a módosítót – mert máshogy nem lehet –, amelyet már az NGM technikai aggályait kiküszöbölve átírtak, és úgy fogadtatják el. Gulyás szerint hiba volt, hogy ezt az akciót tegnap nem hangsúlyozták eléggé a frakció és a közvélemény előtt, ezért a fideszes képviselők között is zavart okozott az ügy.