Magyarabb bankrendszer? Csak ne a mi adónkból

2014.11.21. 10:57 Módosítva: 2014.11.21. 11:37

Szabad-e hinnünk az állam mindenhatóságában? - Oszkó Péter szerint mindenek előtt ezt a kérdést kell megválaszolnunk, ha a magyar bankrendszer mostani átalakításáról gondolkodunk. A HBLF Pénzügyi Csúcson, a volt pénzügyminiszterek kerekasztal-beszélgetésén Oszkó elmondta, az látszik, hogy a kormány visszatérően állami tulajdonnal szeretné megoldani a problémákat, és a piacot okolja egy-egy helyzet kialakulásáért.

Csakhogy például jó, ha tudatosítjuk, hogy az, hogy a válság kitörésekor a hazai bankrendszer többségében külföldi kézben volt, mindennél nagyobb szerencse volt. Hiszen a külföldi anyák kezelték a helyzetet, a magyar államnak gyakorlatilag nem kellett ezzel foglalkozni.

Békesi László "klasszikus és katasztrofális zsákutcának" nevezte azt a kormány által meghatározott irányt, amely a bankrendszerben lévő tulajdonosi szerkezet átalakítása felé mutat. Szerinte ha valaha volt probléma a magyar bankrendszerben, az regulációs volt, nem tulajdonosi. Ha a bankok finanszírozási, tőkefeltöltési igénye az államháztartásra nehezedik, azt közösen fizetjük majd. "Ezt nem szabad csinálni" - mondta az egykori pénzügyminiszter.

Bod Péter Ákos a tervezett rossz bank intézményéről azt mondta, egy óriási állomány gyűlt fel, a nem teljesítő hitelek aránya nagyon nagy Magyarországon, így akár lehet is értelme ezeket a rossz hiteleket különszedni, együtt kezelni. A gond az, hogy ennek nincs megfelelő intézményi feltétele, sem az NGM, sem az MNB nem alkalmas arra jelen állapotában, hogy egy hasonló bank mögé álljon. Az a félelem, hogy hamarosan a költségvetés tételei közé kerül majd be ez is, és akkor lehet majd sajnálni, hogy az államadósságunk nem csökken továbbra sem.