Megsápolják az automaták üzemeltetőit

2014.11.22. 13:31

Az Ital- és Áruautomata Szövetség bevonásával már készül a piac átláthatóságát biztosító szabályozás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel. Az intézkedés célja a piac kifehérítése, átláthatóságának biztosítása.

auto
Fotó: Hernádi Levente Haralamposz

Az Országgyűlés által elfogadott jövő évi adótörvények regisztrációs kötelezettséget írnak elő az étel- és italautomaták üzemeltetői számára. Erre azért van szükség, mert iparági információk szerint számos üzemeltető tevékenységét teljes illegalitás jellemzi és évek óta egyetlen forint adót sem fizetnek.

A regisztrációnak köszönhetően a tárca az adóhivatal bevonásával egy országos, naprakész nyilvántartást épít ki, amely segítségével az adóhatóság ellenőre a jövőben egyszerűen megállapíthatja egy automatáról, hogy az legálisan működik-e vagy sem. A regisztrációhoz gépenként 30 ezer forintos igazgatási költség kapcsolódik, amely megteremti a fedezetét a szektor átláthatóvá és ellenőrizhetővé tételének.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke, korábban a VS.hu-nak azt mondta, hogy támogatják a regisztrációs kötelezettséget, viszont irreálisnak tartják a regisztrációs díj összegét. Szakmabeliek szerint egy automata fél-egy éven belül hoz 30 ezer forint hasznot. Ezért ez az összeg irreális, ennyiért a piaci szereplők töredéke fog csak regisztrálni, vagyis az egész kezdeményezés értelmét veszti. A szövetség kalkulációi szerint mintegy 40 ezer automata működik az országban, vagyis a regisztráció díjából mintegy 1,2 milliárd forintra számíthat a költségvetés.