Kissé romlottak a várakozásaink

2014.11.24. 00:24

Az üzleti szférán belül csak a kereskedelmi várakozások javultak. Az ipari bizalmi index lényegében azonos volt az előző havival, az elmúlt időszak termelésének megítélése sokat javult, a következő időszaké és a rendelésállományé nem változott (de ezen belül az exportrendeléseké romlott).

A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben kéthavi növekedést követően, az o któberi emelkedésnél nagyobb mértékben csökkent. Novemberben a lakosság  saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a következő egy évben várható  megtakarítási képességét valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási  lehetőségét is rosszabbnak ítélte, mint októberben.

A kereskedelem kicsit bizakodóbb, az ipar kevésbé

Részletesebben az iparra visszatérve az építőipari bizalmi index novemberben a szeptemberi szintre csökkent. Az előző háromhavi termelési színvonal megítélése valamelyest javult, a rendelésállományé csak hibahatáron belül. A kereskedelmi várakozások az októberi csökkenést követően emelkedtek. Az eladási pozíció megítélése stagnálónak érzett készletszint mellett sokkal, a várható rendeléseké kissé kedvezőbb lett. A szolgáltatói bizalmi index novemberben kissé korrigálta az októberi ugrásszerű javulást. Az általános üzletmenet megítélése javult, a várható forgalomé romlott.

A foglalkoztatási várakozások az iparban stagnáltak, az építőiparban – főleg a mélyépítő cégek körében – és a szolgáltató cégeknél romlottak, a kereskedelemben viszont javultak. A lakosság munkanélküliségtől való félelme nem változott.

Az áremelési törekvés az iparban és a szolgáltatók körében kissé csökkent. Az építőiparban az árcsökkenésre számító cégek aránya némileg még mindig meghaladta az áremelést tervezőkét. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt nőtt az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke kissé csökkent. A fogyasztók inflációs várakozása nem változott. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a kereskedelem kivételével minden ágazatban és a fogyasztók körében is kissé romlott.