Nem kifizetődő rosszban lenni az USA-val

2014.11.24. 14:13

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint még mindig érvényes az a felállás, hogy ő egy kisegér, Orbán Viktor pedig egy elefánt, mivel egy gazdasági vezető lehetőségei össze sem vethetőek egy kétharmados felhatalmazással bíró miniszterelnök hatalmával – mondta Csányi a Hír24-nek.

Csányi azzal kapcsolatban, hogy Orbán visszaszorítja-e a "túlságosan nagyra nőtt" egereket, azt mondta, az élelmiszeriparban a túlélésért küzdenek a cégek, így nincs rajtuk mit visszametszeni, míg az OTP kapcsán megjegyezte, hogy sosem érezte, hogy Orbán zsugorítani akarná őket, inkább buzdít arra, hogy hitelezzenek.

A banki elszámoltatással kapcsolatban viszont megjegyezte, hogy szerinte az nem teljesen igazságos, mivel a terheket nem osztják meg a bankok, a kormány és az ügyfelek között. Csányi szerint így a bankok elvesztik a tőkéjük egyharmadát, ami hosszú távon vissza fogja húzni a gazdaság egészét.

Ez derült még ki az interjúból:

  • szívesen áthoznák a kivonuló Citibank privátbanki ügyfélkörét.
  • az egész devizahiteles mizéria abból származik, hogy a kormányok nem tettek meg mindent azért, hogy csatlakozzunk az eurózónához, így folyamatosan nőtt az országkockázat, és gyengült a forint.
  • Orbánnal nem szoktak munkaügyekről beszélni, ha egy lelátón ülnek meccseken.
  • Csányi szerint kizárt, hogy kilépjünk az EU-ból, és az USA-val sem éri meg rosszban lenni.
  • Azért fontos a keleti nyitás, hogy több lábon álljon az ország, de nem szabad elhanyagolni a nyugati kapcsolatokat sem, elvégre Németország a legnagyobb kereskedelmi partnerünk.