Varga Mihály: Ez álnyugdíjpénztár

D NOE20141119004
2014.11.24. 09:49

A parlament ezen a héten szavazhat a devizahiteles mentőcsomaghoz benyújtott módosító javaslatokról, egy új elem került a rendszerbe, az árfolyamgátasokat érintő forintosítási lehetőség, így ezzel együtt fogják a képviselők megszavazni a devizahitelek forintosítását szabályozó törvényt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn.

Azt számoltuk ki, hogy átlagosan mintegy másfél millió forinttal fog csökkenni a hitel tőkerésze.

Óriási eredménynek tartom, hogy el tudtunk jutni idáig, hiszen Európában, de a világon is a legnagyobb és legátfogóbb hitelmentő csomagot a magyar kormány indította el" – mondta Varga.

Nemcsak Magyarországon, de Ausztriában vagy Franciaországban is sok probléma származott a devizahitelekből, a svájcifrank-alapú hitelek jelentősen megnehezítették ezeknek a hiteleseknek az életét, de olyan intézkedéssorozattal, mint a magyar kormány, más ország egyáltalán nem állt elő – mondta a miniszter.

Varga Mihály elmondta, jövő tavasszal a devizahiteles állampolgár kapni fog a bankjától egy levelet, amiben benne lesz a pontos elszámolás, hogy mennyivel kurtították meg az elmúlt években, mennyivel csökken a törlesztőrészlet, a tőkerész, és ezt kell forintosítani majd ugyanabban a pillanatban.

Rendbe akarják hozni a lakáspiacot

A költségvetésből eredő jövő évi változások közül kérdésre válaszolva Varga Mihály az otthonteremtési támogatás kiszélesedéséről beszélt. Egyrészt már az egygyermekeseknek is lesz lehetőségük arra, hogy igénybe vegyék az otthonteremtési támogatást, régebbi nevén a „szocpolt”. 

Másrészt pedig használtlakás-vásárlásra is fel lehet majd használni ezt a támogatást, hiszen nagyon sok ember számára az első lépés az, hogy használt lakást vásárol, és onnan tud továbblépni a későbbiekben.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az új lakásépítések száma ismét növekedni kezdjen. A kívánatos az, hogy a lakásállomány egy százalékát építsék fel évente, ez negyvenezer lakás, de „ettől most nagyon messze vagyunk” – mondta a miniszter.

Ez álnyugdíjpénztár

A magánnyugdíjpénztárak esetleges bezárásáról szólva Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet: a kormányzat nem engedheti meg, hogy hatvanezer ember mindenféle ellátás nélkül maradjon. Legalábbis azok, akik tisztességesen fizetik a tagdíjat, „arra számítanak, hogy a magánnyugdíjpénztártól majd járadékuk lesz, de nem lesz, mert a többi tag nem fizeti a tagdíjat és így ez egy álnyugdíjpénztár, mert a tagdíjakból csak a saját működését finanszírozza, azaz feléli a tagdíjat”.

Azt is megemlítette, hogy Csehországban kimondták, 2016. január 1-jével megszűnnek a kötelező magánpénztárak, de

a magyar kormány nem ezt a megoldást választotta, hanem azt mondta, hogy maradhat ez a forma, de csak akkor, ha a tagok legalább hetven százaléka fizeti a tagdíjat. Kíváncsi leszek, hogy a megmaradt nyugdíjpénztárak közül ez majd hánynál fog működni."