Gerzson
-3 °C
2 °C

Nagyon rázós év jöhet

2014.11.26. 10:27 Módosítva: 2014-11-26 10:27:55

 

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint most, a 2014-es év végén nyugalom és elégedettség uralja a piacokat. A központi bankok a gazdaságélénkítő lépések kilátásba helyezésével ugyanis sorra azt üzenik, hogy nem kell aggódni a kockázatos eszközök miatt. „Idén elmaradtak a reformok, sok-sok „könnyű pénz” várja, hogy eláraszthassa a gazdaságot, és segítsen ösztönözni a gazdasági növekedést.

„A kockázatokhoz viszonyítva a befektetési eszközök értékelése nagyon magas, a spreadek viszont rendkívül nyomottak, amely egyre meredekebb korrekciókhoz vezet. Egy-egy hirtelen korrekció, amely most 10-12 százalékos, a következő alkalommal 12-15 százalékos lesz, majd 15-20 százalékos, és így tovább mindaddig, amíg a gazdaságok valós problémáinak kezelése helyett tüneti kezelést alkalmazunk.”

Jakobsen szerint a valódi problémákat a reálgazdaságban kell keresni. A fejlett országok leginkább olyan területekbe fektetnek pénzt, mint a papírmentes gazdaság és a szolgáltatások, ugyanakkor elhanyagolják a termelékenységet, az infrastruktúra folyamatos fejlesztését, az újítást, az emberi erőforrásokat, és ennek következményeivel előbb-utóbb szembesülniük kell.

2015-ben a befektetőknek rendkívül kiegyensúlyozott, tudatosan összeállított befektetési portfólióra lesz szükségük. Ez biztosítja, hogy ne kelljen pánikba esni és elkapkodni a befektetési döntéseket, még rossz hírek vagy negatív előrejelzések esetén sem. A tőke megőrzésének törvénye most azt diktálja, hogy az idei bevételeket készpénzre váltva tiszta lappal, felkészülten várjuk a 2015-ös év új befektetési lehetőségeit.

De fő az óvatosság: az árfolyamok végletes ingadozásával mindenképpen számolni kell, egyre több befektetési eszközzel pozitív és negatí v rekordokat döntögető árfolyamokon kereskedünk majd, így elkerülhetetlenek lesznek a jelentős korrekciók.