Az MSZP-ből kibukott a baloldaliság

2014.11.27. 15:19

Az MSZP lényegesen többet fordítana jóléti és szociális kiadásokra a jövő évi költségvetésből – mondta Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön Szegeden.

Az MSZP képviselői nyolcvan módosító indítványt nyújtottak be a 2015-ös költségvetésről szóló javaslathoz, ezekkel 392 milliárd forintos átcsoportosítást szeretnének elérni a büdzsé egyenlegromlása nélkül – ismertette sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus.

Kifejtette: a szociális területre 272 milliárdot, az oktatási szektorba pedig 120 milliárd forintot tennének át elsősorban a kormányzati „luxusberuházásokra”, kommunikációs és protokollkiadásokra, valamint az államosításra, illetve "felesleges tanácsadókra" szánt pénzekből.

Szabó Sándor szerint a kormányzat a szociális ellátás felelősségét igyekszik az önkormányzatokra terhelni, miközben az erre szánt forrásokat drasztikusan csökkenti. A politikus szegedi példát említve közölte, a város önkormányzata 2010-ben egymilliárd forintot kapott a központi költségvetésből pénzbeli szociális ellátásra, ez az összeg az idén 230 millió, jövőre pedig – a tervezet szerint – 115 millió forint.

Az MSZP ezért 53 milliárd forinttal nagyobb összeget szánna pénzbeli szociális támogatásokra, 20 milliárd forinttal emelné a gyermekek ingyenes étkeztetésére fordítható összeget, hogy a tanítási időn kívül is elérhető legyen a diákoknak ez a szolgáltatás, és jelentősen növelné a családtámogatásra fordítható forrásokat is - mondta a képviselő. A rokkantsági és rehabilitációs ellátásokra szánt keretet 24 milliárd forinttal emelnék meg. A szociális szektorban dolgozó mintegy 100 ezer ember bérrendezésére 30 milliárd forintot költetnének.

Az oktatást érintő módosító indítványok szerint a pedagógus-életpályamodell kiegészítő támogatására 40 milliárd forintot, a gimnáziumi férőhelyek megtartására 53 milliárd forintot, önkormányzati óvodai fejlesztésekre 23 milliárd forintot, új tornatermek és tanuszodák építésére újabb 4,2 milliárd forintot csoportosítanának át a szocialista képviselők – közölte Szabó Sándor az MTI beszámolója szerint.