Vasárnapi zárva tartás: megint a boltokkal tárgyalnak

2014.11.27. 07:28

Csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az üzletek és a kormány képviselői, hogy a kötelező vasárnapi zárva tartásról egyeztessenek, mondta a Napi Gazdaság megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Glattfelder Béla szerint érdemes szem előtt tartani a hazánkban kialakult kereskedelmi hagyományokat, biztosítva ezek továbbélési lehetőségét.

Aktuális példaként említette a karácsonyhoz kötődő ezüst- és aranyvasárnapokat, amikor lényegében az összes kereskedelmi egység nyitva tart, biztosítva ezzel a lehető legjobb szolgáltatást a vásárlóknak.

Az államtitkár már a legutóbbi egyeztetés után is a javaslat ellen érvelt, azt mondta, különösen fontos a turizmus szempontját is figyelembe venni a szabályozás kialakításánál: fontos, hogy az utazók a Balatonon a nyári hétvégéken is tudjanak vásárolni, de akár egy fesztivál egy kisvárosban is jelentős igényt jelent. Az egyeztetésen felmerült az országhatárokhoz közeli városok boltjainak kérdése is, itt a bevásárlóturisták jelentenek nagy vásárlóerőt hétvégén is.

A KDNP által jegyzett törvényjavaslatot az első tárgyaláson az érintettek nagy többsége ellenezte. Fenntartásokkal értett egyet vele a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, és csak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint a Munkástanácsok támogatták. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az előterjesztés elfogadása mintegy 15-20 ezer dolgozó elbocsátásával járhat.