Továbbra is bóvliban az ország a Fitchnél, az NGM ebben is meglátja a jót

2014.11.28. 22:27 Módosítva: 2014.11.29. 09:57

Akárcsak június elején, ezúttal is megerősítette Magyarország államadósságának osztályzatait a Fitch hitelminősítő. Az MTI beszámolója szerint a besorolások kilátása maradt stabil. A nemzetközi hitelminősítő BB+ osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot; ez a besorolást egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

Bár a nyárihoz hasonlóan most is voltak várakozások a felminősítésre, ez most sem történt meg, tehát továbbra is bóvli kategóriában maradtunk. Az elemzők jelentős része arra számított, hogy a hitelminősítő isén végre javítani fogja Magyarország besorolását, de ez kétszer sem történt meg. És idén már várhatóan nem is fog: a Fitch ezzel a döntéssel ez évre lezárta a magyar adósosztályzat felülvizsgálati ciklusát, és a többi hitelminősítő 2014-es felülvizsgálati menetrendjében sem szerepel már Magyarország.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról, de szeptemberben még maradtunk bóvliban a hitelminősítőnél. A Moody'snál is egyelőre stabil BB-s, tehát bóvli a besorolásunk. 

Biztató ugyanakkor, hogy a Fitch várakozása optimista a magyar gazdaság 2015-ös kilátásairól. A jelentésében a következő évekre 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt vár, írja az MTI. Az idén 2,9 százalékos, jövőre és 2016-ban 2,8, illetve 2,7 százalékos államháztartási deficitet jósolnak, és azt várják, hogy idén 3 százalék fölött lesz a gazdaság növekedésének üteme.

Cséfalvay Zoltán, gazdaságstratégiáért felelős államtitkár szeptemberben azt mondta, hogy szerinte a hitelminősítőknek már javítani kellett volna az ország adóbesorolásán, méghozzá "a munkahelyteremtés, a beruházások, az export, a növekedés és az államháztartási hiány mutatójának alapján". Akkor azt mondta, szerinte az újabb minősítéssel azért várnak csupán, mert megvárják, hogy mi lesz a devizahitelesekkel.

Szombaton megérkezett az NGM reakciója is, akik jó szokásukhoz híven minden képesek meglátni a jót. Az MTI-hez eljuttatott minisztériumi közlemény szerint

a Fitch hitelminősítő intézet elismerte az elmúlt évek pozitív folyamatait azzal, hogy stabil kilátással erősítette meg Magyarország eddigi adósbesorolását. A Fitch kedvezőnek ítéli a magyar gazdaság növekedési kilátásait, a munkapiaci folyamatokat, valamint az ország egyensúlyi mutatóit, melyek segítik a külső adósság leépítését, ezáltal csökkentik az ország sérülékenységét. 

Arról, hogy kik, és mit csinálnak a hitelminősítők, itt írtunk korábban.