Munkájukat féltik az önkiszolgáló kasszáktól a pénztárosok

2014.11.28. 15:09

Társadalmi akciót hirdet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), amely arra kéri a vásárlókat, hogy az önkiszolgáló kasszák helyett a normál kasszákat válasszák a nagyáruházakban való bevásárláskor, mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Bubenkó Csaba kiemelte: egy-egy önkiszolgáló kassza négy munkavállaló munkahelyét veszélyezteti, és a szakszervezet szerint azért vezették be a multinacionális vállalatok ezeket a kasszákat, hogy kevesebb dolgozót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban.

Nyitrai Károly munkajogász, a KDFSZ jogi szakértője a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkáltatók egyre nagyobb arányban foglalkoztatnak pénztárosokat részmunkaidőben, nő az iskolaszövetkezeti munkavállalók száma, és egyre több olyan munkavállaló van, akit több munkakörben foglalkoztatnak.

Bubenkó Csaba elmondta: Mentsen meg egy munkahelyet mottóval azért indítottak társadalmi akciót, mert álláspontjuk szerint a cégek nem azért telepítik az önkiszolgáló kasszákat, hogy gyorsabban szolgálják ki a vásárlókat, vagy csökkentsék a kereskedelmi dolgozók munkaterhét, hanem hogy kevesebb munkavállalót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban.

"Ezért most arra kérjük a vásárlókat, hogy az embert válasszák, ne a gépet" - mondta az elnök. A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban elmondta: továbbra is kiállnak a szabad vasárnap mellett.