Négyszáz halott Líbiában

2014.11.29. 23:43

Csaknem négyszáz halottja van az elmúlt hat hét súlyos összecsapásainak a kormányerők és az iszlamisták között Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban - közölték szombaton kórházi források.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után képtelen volt kiterjeszteni uralmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat. Az országban teljes káosz uralkodik amióta májusban Halifa Haftár tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen.

Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban másfél hónapja folynak heves harcok a tábornokhoz csatlakozott erők, a hadsereg és az iszlamisták között. Haftár fegyveresei és a katonák már kiűzték az iszlamistákat a bengázi repülőtér környékéről, és több olyan helyszínről, amely a nyáron került a kezükre.

Az elmúlt három héten a harcok a város kereskedelmi kikötőjére összpontosultak. A belpolitikai válság súlyosságát mutatja, hogy Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések a rivális csoportok között.  • Hírek
  • Személyi kölcsön